Harminc évvel ezelőtt debütált a Forrest Gump

Harminc évvel ezelőtt jelent meg a mozikban a Forrest Gump, a szerény szellemi képességekkel rendelkező, de nagy szívű sportoló-veterán-üzletember története. A film, amelyet konzervatív propagandaként és baloldali szatíraként is értelmeztek, Robert Zemeckis rendezésében és Tom Hanks főszereplésével vált az amerikai kultúra részévé. A Forrest Gump a megjelenésekor azonnal sikert aratott, és a kritikusok is pozitívan fogadták, de az évek során egyre több kritika érte a kezdetben dicsőített alkotást.

1994-ben Tom Hanks már Oscar-díjas színészként vállalta el a címszerepet, és a film hat Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és a legjobb főszereplő kategóriában. Amerikában és Kanadában több mint 329 millió dolláros bevételt ért el, és az addigi harmadik legsikeresebb film lett. A Forrest Gump a filmtörténelem egyik legerősebb évében, többek között olyan művekkel versenyzett, mint A remény rabjai és a Ponyvaregény.

A film elkészítése azonban nem volt zökkenőmentes. Wendy Finerman producer hét éven át küzdött azért, hogy megvalósuljon a projekt, mivel az Esőember megjelenése után nehéz volt értelmi fogyatékos karakterről szóló filmet eladni a stúdióknak. Végül Eric Roth forgatókönyvíró segítségével sikerült meggyőzni a Paramountot és Hankset a film elkészítéséről. Roth átalakította a regénybeli karaktert, aki a könyvben még egy savant szindrómával küzdő, John Goodmanhez hasonlatos termetű figura volt, míg a filmben egy átlagos termetű, gyermeki személyiségű karakterré vált.

A Forrest Gump története, amely romantikus-humoros köntösbe bújtatva meséli el a huszadik század Amerikájának történetét, ma már sokak számára politikai üzeneteket hordoz, és a film öregedésével egyre több kritikát kap. Azonban kétségtelen, hogy a film bekerült az alapműveltségnek tekintett filmklasszikusok közé, és Tom Hanks alakítása örökre összeforrt a Forrest Gump karakterével.