Ezek lesznek Donald Trump első intézkedései, ha megválasztják

Donald Trump és legközelebbi szövetségesei az amerikai kormányzat radikális átalakítására készülnek, ha ismét ő kerül a Fehér Házba.

A The New York Times összegyűjtötte terveit a bevándorlás elleni kemény fellépésre, az igazságügyi minisztérium utasítására, hogy üldözze ellenfeleit, az elnöki hatalom növelésére, az amerikai gazdaságpolitika felforgatására, az Európából való katonai visszavonulásra és csapatok egyoldalú telepítésére a demokrata vezetésű városokba.

Az illegális bevándorlás szélsőséges mértékű visszaszorítása

Trump a bevándorlás első ciklusbeli szigorításának masszív kiterjesztését tervezi, ha 2025-ben visszatér a hatalomba. Tömeges deportálásokat hajtana végre, növelné a razziázó ügynökök számát, táborokat építene a bevándorlók fogva tartására, szorgalmazná, hogy más országok vegyék át a leendő menedékkérőket az Egyesült Államokból, ismét megtiltaná a belépést az Egyesült Államokba bizonyos muszlim többségű nemzetekből származók számára, és megpróbálná megszüntetni a születési joggal járó állampolgárságot.

Az Igazságügyi Minisztériumot használná ellenfelei üldözésére

Trump kijelentette, az elnöki hatalmat arra fogja használni, hogy bosszút álljon vélt ellenségein. Bűnügyi nyomozást indítana Biden és családja ellen, vádat emeltet azok ellen, akik politikai kihívást jelentenek neki, és újságírókat céloz meg vádemeléssel.

Az elnöki hatalom növelése

Trumpnak és társainak átfogó célja, hogy megváltoztassák a hatalmi egyensúlyt azáltal, hogy növelik az elnök hatáskörét a szövetségi kormányzat minden olyan része felett, amely jelenleg a Fehér Háztól függetlenül működik. A független ügynökségek elnöki ellenőrzés alá vonása, a pénzeszközök lefoglalásának gyakorlatának felélesztése, a foglalkoztatási védelem megszüntetése több tízezer régóta dolgozó köztisztviselőnek, a hírszerző ügynökségek, a bűnüldöző szervek, a Külügyminisztérium és a Pentagon tisztviselőinek megtisztítása, valamint olyan jogászok kinevezése, akik törvényesnek ítélik a programját, szerepelnek a tervek között.

A kereskedelmi és egyéb gazdaságpolitika felforgatása

Trump új vámokat vetne ki a legtöbb külföldön gyártott árura, új kereskedelmi korlátozásokat vezetne be Kínával szemben, csökkentené az üzleti érdekeltségekre kivetett szabályokat, és meghosszabbítaná, valamint kiterjesztené az adócsökkentéseket.

Visszavonulás az európai katonai szerepvállalástól

Trump a NATO potenciális aláásását vagy az Egyesült Államok kilépését a szövetségből tervezi, és azt állítja, hogy „24 órán belül” rendezné az orosz-ukrán háborút.

Katonai erő alkalmazása Mexikóban és amerikai földön

Trump háborút hirdetne a mexikói drogkartellek ellen, szövetségi csapatokat vetne be a határon, és szövetségi erőket küldene a demokrata vezetésű városokban a rend fenntartására.