Deutsch Tamás szerint ezért „gyalázta” őt Magyar Péter

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Bayer Zsolt műsorában beszélt arról, hogy véleménye szerint miért támadta őt Magyar Péter a kampány során.

Deutsch Tamás a 24.hu által is észlelt interjúban említette Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, és kifejtette, hogy szerinte a politikus minden előzetes elképzelésnél durvábban és méltatlanabb módon gyalázta őt. Deutsch Tamás szerint Magyar Péter az érdemein is túlmenően támadta őt, amikor csak lehetett.

A Fidesz EP-képviselője felidézte, hogy 2009-ben kezdte meg munkáját Brüsszelben, és ugyanebben az évben Magyar Péter volt felesége, Varga Judit is elkezdett dolgozni asszisztensként Áder János, a későbbi államfő irodájában. Deutsch Tamás elmondása szerint egy évvel később, amikor új asszisztenst keresett, Magyar Péter is jelentkezett az állásra, de nem őt választotta, mert más jelöltek voltak alkalmasabbak, hozzáértőbbek és felkészültebbek.

Deutsch Tamás úgy véli, hogy ez az elutasítás az, amit Magyar Péter nem tud neki megbocsátani, és ez állhat a támadások hátterében. Magyar Péter eddig nem reagált Deutsch Tamás állításaira.

Azonban a Magyar Péter körül kialakult helyzet bonyolultabb lehet, mint azt Deutsch Tamás feltételezi. Magyar György ügyvéd szerint a Magyar Péter és Varga Judit közötti konyhai beszélgetésekről készült hangfelvétel ügyében indított eljárás még nem tekinthető lezártnak, annak ellenére, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség formálisan megszüntette azt. Az ügyészség ugyanis nem találta megalapozottnak Magyar Péter állításait, amelyek többek között Rogán Antal és embereinek a Schadl–Völner-ügyben való állítólagos manipulációjára, valamint a kormány előzetes tudására vonatkoztak a korrupcióval vádolt Schadl György megfigyeléséről.

Magyar György felhívja a figyelmet arra, hogy a parlament 2022 novemberében módosította a büntetőeljárási törvényt, amelynek értelmében bizonyos esetekben bárki felülbírálati indítványt nyújthat be a nyomozás megszüntetése ellen, amelyről a bíróság dönt. Ez a változás az Európai Bizottság nyomására történt, és lehetővé teszi, hogy a közhatalom gyakorlásával vagy a közpénzek elköltésével kapcsolatos bűncselekmények esetén a nyomozás megszüntetése ellen érdemi jogorvoslati lépéseket tegyenek meg az érintettek.

Magyar György szerint az új szabályozás bonyolultsága miatt a felülvizsgálati indítvány benyújtását jogi képviselethez kötik, ami további nehézségeket jelenthet a laikusok számára. Az ügyvéd kritikusan szól arról, hogy a jogorvoslati lehetőség biztosítása mellett a gyakorlatban mégsem könnyű élni ezzel a lehetőséggel.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy három dolgot vizsgáltak: 1. Elmulasztotta-e jelezni bármelyik kormánytag azt, hogy korrupciós bűncselekményről tud? 2. Rogán emberei kihúzathatták-e az ügyészségi iratokból a rájuk vonatkozó részeket? 3. Szólt-e valaki Völner Pálnak arról 2021. tavaszán, hogy nyomoznak utána a Schadl-ügyben? Az ügyészség tanúként hallgatta ki az eljárásban Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is. Az ügyészség egyetlen egyet sem talált megalapozottnak Magyar Péter állításai közül, mondván, Varga Judit, a volt igazságügyi miniszter „csak pletykált”.