Barcelona szigorít a turizmuson: tilalom a rövid távú lakáskiadásra

Barcelona városvezetése szigorú intézkedéseket vezet be a turizmus terén, hogy megfékezze a lakáshiányt és a magas bérleti díjakat, amelyek az elmúlt évtizedben jelentősen megugrottak.

Barcelona polgármestere, Jaume Collboni bejelentette, hogy a városban a turisták számára történő rövid távú bérbeadás tilalmát vezetik be, reagálva arra, hogy az utóbbi tíz évben 68 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A tilalom célja, hogy a jelenleg turistáknak kiadott lakások helyi lakosok számára válnak elérhetővé, akár saját használatra, akár hosszú távú albérletként.

A polgármester szerint a város a „legnagyobb problémájával” foglalkozik, és a jelenlegi 10 101 engedéllyel rendelkező rövid távú bérbeadásra szánt lakást 2028 novemberéig visszavonják. A Die Welt információi szerint nemcsak a bérleti díjak, hanem a lakásvásárlási költségek is jelentősen, 38 százalékkal nőttek az elmúlt évtizedben.

Isabel Rodriguez, a spanyol lakhatásért felelős miniszter üdvözölte a bejelentést az X közösségi oldalon, míg az Apartur, a barcelonai szállásadók közössége kritikával illette a döntést. Az Apartur szerint a tilalom csak az illegális lakáskiadások számának növekedéséhez vezethet, és további szegénységet és munkanélküliséget okozhat.

Az intézkedés elsősorban az Airbnb-t érinti, amely a rövid távú lakáskiadásra specializálódott, de a cég egyelőre nem kommentálta a helyzetet.