Amerika milliomosainak a titka: miért csak az idősek gazdagodnak?

Egyre idősebbek Amerika milliomosai, az elmúlt három évtizedben az Egyesült Államokban a milliomosok átlagéletkora gyorsabban emelkedett, mint a teljes népesség átlagéletkora.

Az amerikai milliomosok átlagéletkora 2022-től 61 évre emelkedett, míg 1992-ben még csak 57 év volt. A fiatalabb munkavállalók nehezen tudnak vagyont felhalmozni, így egyre inkább az örökségekre kell támaszkodniuk, ha vagyonosak szeretnének lenni. A Forbes szerint a legutóbbi milliárdos-listán szereplő emberek egyharmada örökölte vagyonának egészét vagy nagy részét.

Chuck Collins, az Institute for Policy Studies egyenlőtlenségi programjának igazgatója szerint az első generációs emberek egyre nehezebben szállnak fel a vagyonvonatra. A vagyon egyre nagyobb hányada összpontosul az amerikai nyolcvanévesek kezében, ami a gazdaságra nézve is kockázatokat jelenthet.

Öregednek a milliomosok

A Survey of Consumer Finances adatai szerint 1992 óta az Egyesült Államok milliomosainak átlagéletkora folyamatosan emelkedik. A fiatalabb milliomosok nem csatlakoznak elég gyorsan a soraikba ahhoz, hogy az átlagéletkor stabil maradjon vagy csökkenjen. A milliomosok 2022-től a 60 év feletti korosztályban lógnak ki leginkább az arányaikkal.

Az 1 millió dollár feletti nettó vagyonnal rendelkező milliomosok mellett az 1 millió dolláros éves fizetést kereső amerikaiak is idősebbek. 2011-ben körülbelül 59 500 fő 65 éves vagy annál idősebb amerikai számolt be arról, hogy több mint 1 millió dollárt keresett; 2021-re ez az adat majdnem megnégyszereződött.

A gazdaság több szegmensére is hatással van

A vagyon társadalmi eloszlása és az idősebbek növekvő vagyonfelhalmozódása hatással van a fogyasztói kiadásokra, a foglalkoztatásra és a lakhatásra is. A boomer generáció birtokolja az Egyesült Államok összesített nettó vagyonának felét, és 2022-ben az összes kiadás 22%-a hozzájuk kötődött. Az ingatlanpiaci hatás sem hanyagolható el, egyre több baby boomer tartja meg hosszabb ideig otthonát, ami korlátozza a fiatalabb családok számára az elérhető kínálatot.

: article-1