Exatlon győztesének lakóautó-álma szertefoszlott

Herczeg-Kis Bálint, az Exatlon harmadik évadának győztese, nem tudja megvalósítani az álmát, hogy lakóautóval utazhasson, mivel a jármű motorikusan nem felel meg az elvárásoknak.

Az Exatlon versenyzője kilenc hónapon át dolgozott a lakóautó-projektjén, és nagy izgalommal készült az útra. Az Instagram-oldalán megosztott bejegyzésében Bálint elmondta, hogy bár mindent megtettek, hogy elindulhassanak, a jármű nem működik megfelelően, és ez rajtuk kívül álló okok miatt van.

Bálint sok pénzt és időt fektetett az autóba, amelyet lakóautóvá alakított át. A jármű azonban többször is szerelőnél volt, és a próbakör során, amelyet a Balaton felé terveztek, már Kecskemétről félúton hűtővíz problémák léptek fel. A hűtővíz szivárgott, vagy eltűnt, ami miatt nem tudták folytatni az utat, és Bálint szerint így nem lehet a járművel sem Európa-túrára, sem hosszabb távra elindulni.

A Balaton azonban nem csak a lakóautó-projektek színtere, hanem a vízimentőknek is egyre több munkát adó helyszín. A nyári szezon kezdetével a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már 44 strandon láttak el szolgálatot, több tucat könnyű sérültnek segítettek, és több mentési akciót is végrehajtottak. Egy vízibicikliző család, amely túl messzire sodródott a parttól, és négy kisgyermeket, akik mentőmellény nélkül voltak a vízen, a vízimentők figyelmeztették a veszélyekre és segítettek visszatérni a partra. Emellett három kajakozó kamaszt is kimentettek, akik eltévedtek és bajba kerültek a Fonyód előtti vízterületen.

Vasárnap késő délután egy középkorú ajkai férfi fulladt bele a tóba Szigligetnél. A férfi egy matracon fekvő nőt próbált kimenteni a vízből, de végül vele történt tragédia. A Somogy megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a tragédia körülményeit. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság figyelmeztetést adott ki a balesetek megelőzése érdekében, javasolva, hogy aki nem tud úszni, ne menjen be a vízbe, gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek, és mindenképpen használjanak mentőmellényt azok, akik nem biztosak a saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek.

Ezenkívül a Balaton környéki településeken ma este szúnyogirtást végeznek. A Szerocor Konzorcium tájékoztatta a lakosságot a földi szúnyogirtási intézkedésekről. A szúnyogokra érzékeny vegyszerek nem ártalmasak a melegvérű állatokra és emberekre. Az óvintézkedések közé tartozik a kültéri játékok, élelmiszerek, eszközök és ruhák tárolása vagy letakarása, az ajtók és ablakok bezárása, valamint a kültéri légkondicionáló berendezések kikapcsolása a kezelés idején. Azt javasolják, hogy a házilag termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt mossák meg. Fontos elkerülni a kezelést végző járműveket. Az álló esővízben lévő fedetlen tartályok szúnyoglárvákat nevelhetnek, ezért ajánlott a vízgyűjtőket rendszeresen lefedni vagy kiüríteni.