Áramkimaradás sújtotta a Balkánt a kánikula és a napelemek miatt

A Balkán térségét, köztük Horvátországot, Montenegrót, Boszniát és Albániát pénteken hosszabb időre sújtotta egy átfogó áramkimaradás, amelyet a kánikula és a napenergia-beruházások okoztak, mivel az infrastruktúra nem áll készen az új energiahordozók fogadására.

Montenegróban, Boszniában, Albániában és a horvát tengerpart nagy részén az áramkimaradás komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben, a hivatalokban és az üzletekben, és továbbra is magas a kockázata az áramkimaradásoknak.

A montenegrói energiaügyi miniszter, Sasa Mujovic szerint a 40 Celsius-fokot elérő hőmérséklet és a hirtelen megnövekedett áramfogyasztás, valamint a hőség által túlterhelt rendszerek okozták az áramszünetet.

Az áramkimaradás 13 órakor kezdődött, és a wifi-hálózatok is leálltak. Bosznia fővárosában, Szarajevóban, valamint Banja Luka és Mostar városokban a közlekedési lámpák meghibásodása okozott fennakadást.

Podgoricában a lakosok nem jutottak vízhez, mivel a szivattyúk nem működtek, a légkondicionálók leálltak, és a cukrászdákban elolvadtak a fagylaltok. Split városában, Horvátországban is közlekedési káosz alakult ki.

Belinda Balluku, az albán energiaügyi miniszter beszámolt arról, hogy az Albánia és Görögország közötti rendszerösszekötő vezeték meghibásodott, és hasonló esetekről értesült Montenegróban, valamint Horvátország és Bosznia egyes részein.

Iparági tisztviselők szerint a napenergia-beruházások miatt bekövetkezett változások terhelték meg az átviteli rendszereket, mivel az infrastruktúra nem felkészült az új energiahordozók integrálására.

A négy ország szolgáltatói a délutáni órákban megkezdték az ellátás helyreállítását, és estére az áramellátás nagyrészt helyreállt, azonban továbbra is fennáll az áramkimaradás magas kockázata, mivel az áramfelhasználás és a hőmérséklet még mindig magas.