Andrej Rubljov ikonja újra kihívásokkal néz szembe

Andrej Rubljov, a középkori orosz ikonfestő Szentháromság című alkotása ismét kényes helyzetbe került, miután a Szentháromság-Szergij-kolostorban egy klímaberendezés nélküli vitrinben helyezték el.

Az ikon, amely az orosz ortodox egyház egyik központjában található, Oroszország egyik leghíresebb kolostorában kapott helyet. A BBC orosz szolgálata szerint jelenlegi elhelyezése nem ideális, mivel nincs megfelelő klímaberendezés a vitrinben. Azonban források szerint a helyzet csak átmeneti, és hamarosan Németországból érkezik egy speciális, minden szükséges szabályozó rendszerrel ellátott vitrin a Szentháromság számára, bár annak pontos érkezési ideje egyelőre ismeretlen.

Az ikon korábban közel száz évig a Moszkvai Tretyakov Galériában volt megtekinthető, de 2023 májusában egy elnöki rendelet értelmében átkerült az orosz ortodox egyház kezébe. Az áthelyezés során különös figyelmet fordítottak az alkotás védelmére: egy speciális klímadoboz és ütéscsillapító rendszer segítségével szállították a kolostorba.

A műalkotás jelenlegi állapotáról kevés információ áll rendelkezésre, mivel a Tretyakov Galéria munkatársai január óta nem engedélyezték a műalkotás megvizsgálását. A restaurátorok utoljára a szállítás előtti napon, június 22-én tekinthették meg az ikont, mielőtt a Krisztus Megváltó székesegyházból a Szentháromság-Szergij Lavrába került.