A borzalmas nyaralás tökéletes ellenszere

Hurrá, végre nyaralunk, de gyakran mégsem érezzük jól magunkat, mert aggódunk a felejtett dolgok, a recepciós viselkedése, a túlsózott vacsora és a munkahelyi feladatok miatt. Barta András, a Mindfulness Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a tudatos jelenlét gyakorlataival megszabadulhatunk a folyamatos aggodalomtól és felesleges gondolkodástól.

A Mindfulness Alapítvány kuratóriumának elnöke, Barta András elmondása szerint a nyári és karácsonyi időszakban jelentkeznek a legtöbben tanfolyamaikra. Sokan érzik úgy, hogy valami baj van velük, mert nem tudnak felhőtlenül nyaralni vagy ünnepelni, és apróságok is könnyen elrontják a hangulatukat. Barta szerint azonban ez az emberi élet része, és a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét gyakorlataival képesek vagyunk a nehézségek ellenére is boldogulni.

Az addiktológiai konzultánsként is dolgozó Barta András az Indexnek adott interjújában beszélt arról is, hogy sokan jelentkeznek tanfolyamaikra, akiknek mindenük megvan egy boldog élethez, mégsem tudnak örülni a jó dolgoknak, mert folyton katasztrófától tartanak. A mindfulness gyakorlatok segítségével megváltoztathatjuk a gondolatainkhoz és az eseményekhez való viszonyunkat, csökkenthetjük a stressz-szintünket és a jelenben élhetünk.

A mindfulness alapú módszereket Dr. Jon Kabat-Zinn dolgozta ki, és kezdetben krónikus fájdalomban szenvedők számára ajánlották. A módszer hatékonyságát későbbi kutatások is alátámasztották, és Nagy-Britanniában a depresszióban szenvedő betegek beutalót kapnak a mindfulness tanfolyamokra.

Barta András szerint a tudatos jelenlét akkor jöhet létre, amikor figyelmünket szándékosan és nyitottan a jelen pillanatra irányítjuk, ítéleteinket félretéve. A tanfolyamokon alkalmazott meditációs technikák a buddhizmusból erednek, de a légzés helyett a testre koncentrálnak. A tanfolyamok nyolchetesek, és a meditációs gyakorlatok mellett interaktív beszélgetésekre is sor kerül.

Barta András hangsúlyozza, hogy a tanfolyamokon nem a buddhizmus tanításait hirdetik, hanem a modern pszichológia eszközeit használva az egyén belátására helyezik a hangsúlyt. A gyakorlatok segítségével rávilágítanak, hogy előítéleteink mennyire megbízhatatlanok lehetnek, és hogy a gondolatainkat pusztán tudati eseményekként kell kezelnünk. A módszert szenvedélybetegek gyógyításában is egyre sikeresebben alkalmazzák.