Strandbelépők és a tiltott fürdőzés költségei

A strandbelépők magas ára ellenére is figyelnünk kell arra, hogy csak a jogszabályok által megengedett helyeken fürödjünk, különben akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk.

A természetes vizekben, mint például tavakban és folyókban, csak azokon a helyeken szabad fürdeni, amelyeket a jogszabályok engedélyeznek vagy nem tiltanak. Ezt a Jog365 szakértője hangsúlyozta az Economxnak adott nyilatkozatában. A fürdőzés szabályait egy külön rendelet határozza meg, amely részletesen szabályozza a fürdőhelyeket és a fürdési tilalmakat. A tilos fürdőzni jelző táblák mérete és kialakítása is szabványosított, amelyek a tilalom pontos helyét és terjedelmét is jelzik.

Az úszóeszközök használata is fürdésnek minősül, tehát a vízbe lépés gumimatraccon vagy más úszóeszközzel sem megengedett, ha a helyszín nem számít kijelölt fürdőhelynek. A rendelet részletesen felsorolja azokat a helyeket is, ahol a fürdés tilos, például hajóutak, vízlépcsők, hidak és kikötők közelében. Egészségre ártalmas vizekben szintén nem szabad fürdeni.

A városi belterületeken található szabad vizekben is csak a kijelölt fürdőhelyeken engedélyezett a fürdőzés. A Balaton és a Tisza-tó esetében is vannak meghatározott távolságok, amelyeket betartva szabad csak a vízbe menni.

A viharjelző berendezések figyelembe vétele is fontos, hiszen ezek jelzik a potenciális időjárás-változásokat. A Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon működnek ezek a berendezések, amelyek április 1-től október 31-ig üzemelnek. A viharjelzések két fokozatát különböztetjük meg, és az I. fokú viharjelzés esetén a parttól 500 méternél távolabb tilos a fürdőzés.

Végül, aki a tiltott helyeken fürdik, az szabálysértést követ el, amelyért helyszíni bírságot szabhatnak ki a hatóságok. A helyszíni bírság összege 5-50 ezer forint lehet, míg feljelentés esetén akár 5-150 ezer forint is lehet a büntetés.