A munkahelyi politikai viták hatása a foglalkoztatási döntésekre

A politikai nézetek kifejezése a munkahelyen komoly következményekkel járhat, beleértve a kirúgások hullámát is, amelyek akár erősebben is befolyásolhatják a foglalkoztatási döntéseket, mint a munkavállalók faji hovatartozása vagy neme. Egyes vállalatok már tiltják a politikai vélemények kinyilvánítását, ami a termelékenységre is hatással lehet.

Április közepén a Google közel 30 alkalmazottját bocsátotta el, miután ülősztrájkot tartottak a vállalat kaliforniai irodájában, követelve a Google és az izraeli kormány közötti szerződések megszüntetését. Az Intuit cég vezetői a Covid kitörésekor kezdték szabályozni, hogy alkalmazottaik hogyan beszélhetnek a megosztó témákról a vállalati kommunikációs csatornákon, miután a politikai tematikájú viták száma növekedett.

Moderátorokat, főként HR-eseket és vezetőket neveztek ki, akik figyelik a cég üzenetküldő csatornáit, és jelezni tudják az érintetteknek, ha sértő vagy kirekesztő nyelvezetet használnak. Humera Shahid, az Intuit sokszínűségért, egyenlőségért és befogadásért felelős vezetője szerint az esetek 99,9%-ában jó szándék vezérli az embereket, csak nem ismerik fel, hogy ezzel másoknak kárt okozhatnak.

A politikai viták a világ minden táján kipattanhatnak a munkahelyeken, és a vezetőkre hárul annak felelőssége, hogyan kezelik ezeket. A 37Signals technológiai vállalat, a Basecamp projektmenedzsment platform tulajdonosa, teljes mértékben tiltja az ilyen jellegű vitákat, ami miatt alkalmazottainak egyharmada mondott fel. Jason Fried vezérigazgató szerint a döntés helyes volt, mivel azóta az alkalmazottak jobban összpontosítanak a munkájukra.

A GrowthScribe marketingszoftver-gyártó cég is betiltotta a politizálást, miután két dolgozó személyeskedésig fajuló vitába keveredett Joe Biden amerikai elnökről. Brazilian kutatók szerint a cégtulajdonosok nagyobb valószínűséggel alkalmaznak olyan embereket, akik osztják a politikai nézeteiket. Edoardo Teso, a Northwestern Egyetem munkatársa szerint a cégvezetők úgy gondolják, hogy az azonos politikai meggyőződésűekből álló munkahely produktívabb lehet.

A munkahelyi politizálás csökkentheti a termelékenységet, konfliktusokat és feszültségeket eredményezhet, ronthatja a munkamorált, és jogi problémákat is felvethet. Ezért fontos a világos irányelvek és szabályok meghatározása, valamint a nyílt kommunikáció és a tiszteletre épülő munkahelyi kultúra támogatása.