A magyar gazdaság aktuális helyzete és kilátásai

Az Economx heti összefoglalójában több fontos gazdasági adat került bemutatásra, beleértve a jegybank kamatdöntését, a népmozgalmi statisztikákat, a foglalkoztatottsági helyzetet, a turisztikai szálláshelyek forgalmát, valamint az inflációs jelentést és a lakossági kamatstop intézményének meghosszabbítását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a népmozgalmi statisztikákban csökkenő tendenciát mutatnak. 2024 áprilisában 6139 gyermek született, ami 3,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos hónapjához képest, míg a halálozások száma 9396 fő volt, 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatottság terén pozitív változásokat tapasztalhatunk, hiszen a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 39 ezer fővel nőtt, elérve a 4 millió 749 ezer főt. Ugyanakkor a munkanélküliek száma 217 ezer főre emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4,4 százalék volt.

A turisztikai szálláshelyek forgalmában csökkenést észleltünk, a vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal csökkent, amit részben az ünnepek eltérő időbeli eloszlása okozott. A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos havinál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal 7 százalékra csökkentette az alapkamatot, jelezve, hogy a jövőbeni kamatcsökkentésre már nincs sok tér.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a lakossági kamatstop intézményét 2024 végéig meghosszabbítják, amely jelenleg mintegy 300 ezer családot védelmez a magas kamatokkal szemben.

Az inflációs helyzet kapcsán az MNB tájékoztatása szerint az inflációs cél fenntartható módon csak 2025-re érhető el, míg idén jelentős drágulás volt tapasztalható a telekommunikációs és banki költségek terén.

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300 forint volt 2024 áprilisában, ami 13,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A nettó átlagkereset 444 000 forintot tett ki, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt.