A kutyák féltékenysége: Mit kell tudni róla?

A kutyák, akárcsak az emberek, képesek féltékeny érzelmeket megélni, és ezek az érzések nagyon hasonlíthatnak az emberi féltékenységhez. De vajon mi állhat a kutyák féltékenységének hátterében, és hogyan kezeljük helyesen ezt a viselkedést?

A féltékenység, amely a birtoklás iránti vágyból és a szeretett személy elvesztésének félelméből fakad, nem csak az emberekre jellemző. A kutyák is megmutathatják ezt az érzelmet, amely a petmd.com szerint szorosan kapcsolódik az emberi féltékenységhez.

A féltékenység eredetét illetően több elmélet is létezik. Egyes pszichológusok szerint a féltékenység egyfajta túlélési ösztön, amely a testvérek közötti versengésből és a párkapcsolatok védelméből ered. Más kutatók szerint viszont a társadalmi tényezők is befolyásolhatják a féltékeny viselkedést. A kutyák esetében is megfigyelhető ez a kettősség: vannak, akik szerint a féltékenység veleszületett tulajdonság, míg mások a környezeti hatásokat és a gazdával való interakciókat tartják meghatározónak.

Nem a fajta határozza meg, hogy egy kutya féltékeny lesz-e vagy sem. Bár vannak olyan fajták, amelyek hajlamosabbak lehetnek a szeparációs szorongásra vagy a gazdi iránti birtoklási vágyra, a féltékenység nem korlátozódik bizonyos fajtákra, és jelenleg nincs kutatás, amely alátámasztaná, hogy egyes fajták féltékenyebbek lennének.

Számos helyzet válthat ki féltékenységet egy kutyában, különösen, ha a gazdi figyelme más irányba terelődik. Új kölyök vagy felnőtt kutya érkezése, új családtag vagy partner megjelenése, sőt, akár egy új otthonba költözés is okozhatja ezt az érzelmet. A féltékenység jelei között szerepelhet a másik állat vagy ember közénk állítása, nyüszítés, a gazdihoz való dörgölőzés, morogás, ugatás és a figyelemfelkeltésre irányuló különböző viselkedések.

A féltékeny kutyákkal való bánásmód fontos része a probléma kezelésének. Új háziállat érkezésekor lassú és fokozatos bemutatkozás javasolt, kezdetben felügyelet mellett. Ha új állatot simogatunk, ne feledkezzünk meg saját kutyánk megjutalmazásáról sem. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, szakértő segítségét kell kérni.

: petmd.com cikk alapján.