A fiatal munkavállalók vágyai: Megélhetési nehézségek és munka-magánélet egyensúlya

A Deloitte 2024-es Global Gen Z and Millennial kutatása rámutatott, hogy az Y és Z generáció számára a megélhetési nehézségek jelentik a legnagyobb kihívást, miközben a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelt jelentőséggel bír.

A kutatás, amely világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával készült, azt is kimutatta, hogy a fiatal munkavállalók pénzügyi bizonytalansággal és magas stressz-szinttel küzdenek, ugyanakkor optimisták a jövőt illetően és elkötelezettek a változások iránt. Csépai Martin, a Deloitte Magyarország HR tanácsadás üzletágának igazgatója szerint a generatív mesterséges intelligencia hatása is foglalkoztatja őket, valamint a klímaváltozásra is aggodalommal tekintenek.

A HRportal beszámolója alapján a Z és az ezredfordulós generáció tagjai közül sokan hónapról hónapra élnek, és csak kevesen érzik magukat anyagilag biztonságban. Ennek ellenére a válaszadók közel egyharmada bízik a gazdasági helyzet javulásában a következő évben.

A munkavállalók számára a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése továbbra is fontos, és ez a legfőbb szempont a munkáltató kiválasztásakor. A válaszadók egyharmada azonban úgy érzi, hogy nincs meg a kívánt egyensúly, ami gyakori stresszhez vezet.

A munkavégzés helyét illetően a megkérdezettek közel kétharmada jelezte, hogy munkáltatójuk kötelezővé tette a személyes jelenlétet, ami vegyes eredményeket hozott: egyesek jobb elkötelezettségről és kapcsolatok javulásáról számoltak be, míg mások a stressz növekedését és a produktivitás csökkenését érzékelték.

Csépai Martin szerint az Y és Z generáció tagjai magas elvárásokat támasztanak a munkáltatóik felé, de igényeik nem térnek el jelentősen más korosztályokétól: értelmes munkát, célorientált szervezetet, rugalmasságot, támogató környezetet és fejlődési lehetőségeket szeretnének.