A burgundi marharagu története

A burgundi marharagu egy gazdag ízvilágú, klasszikus francia egytálétel, amelynek különlegessége a vörösborban pácolt marhahús, és amelyet gyakran gombával, szalonnával, hagymával és burgonyapürével szolgálnak fel.

A burgundi marharagu eredete a XV. századra nyúlik vissza, amikor Burgundia hercege, III. Jó Fülöp egy különleges ételt kért fia keresztelőjére. Az udvari szakács hetekig kísérletezett különféle páclével, beleértve a zamatos füveket és a burgundi vörösbort is, de nem volt elégedett a végeredménnyel. Fülöp herceg azonban egy éjjel titokban konyakot öntött a húsra, ami így egy ínyenc fogássá vált. A herceg híres volt nagyvonalú konyhájáról, ahol rendszeresen vendégül látta a lovagokat és különféle vadételeket szolgáltak fel.

Egy másik legendás történet szerint a XVII. században Toulonban egy gazda rossz minőségű hordókat szállított, amelyek megrepedtek és a bor kifolyt. A bor mentése érdekében a szakács húst tett a borba, ami az uraság kedvenc étele lett, és a gazda jutalmat kapott, nem büntetést.

A burgundi marharagu ma is népszerű étel, amelyet nagyobb vendégseregek ellátására is előszeretettel készítenek, hiszen előre elkészíthető és bár időigényes, de nem bonyolult.