Ne dobd ki, szerelhető – még a Rakéta porszívó is új életre kelhet a Teleki téren

Budapest szívében, a Teleki téren egy különleges kezdeményezésnek lehettünk tanúi, ahol a használati tárgyak új életre kelnek. A Repair Caféban önkéntesek javítják meg azokat a tárgyakat, amelyek máshol talán már a szemétben végeznék. Gégény Noémi, a projekt vezetője szerint a kezdeményezésnek nagy szüksége van további önkéntesekre és adományokra.

Budapest VIII. kerületében a lakosok egyre gyakrabban élnek azzal a lehetőséggel, hogy tönkrement háztartási eszközeiket, ruháikat vagy számítástechnikai berendezéseiket ingyen megjavíttassák a Teleki téren található Repair Caféban[^Veres Viktor]. Gégény Noémi, a kezdeményezés vezetője elmondta, hogy a kerületben nagy szükség van az eszközök újraélesztésére, és bárki hozzájárulhat a projekt sikeréhez adományokkal vagy szakértelmével[^Veres Viktor].

Gégény Noémi korábban a Para Fitt Egyesület egyik alapítója volt, amely értelmi sérült és autista gyerekek testi-lelki rehabilitációjával foglalkozik, így nem idegen számára a szociális kezdeményezések világa[^Veres Viktor]. A Repair Caféban nem csak a javítások történnek, hanem a műanyag újrahasznosítás is fontos része a műhely munkájának, ahol a reciklált anyagokból különféle tárgyakat készítenek[^Veres Viktor].

Az Európai Unió által nemrég elfogadott irányelv értelmében a gyártóknak kötelezővé válik a meghibásodott termékek időben történő és megfizethető áron való javítása, ami a garanciális időszakon belül további egy évvel meghosszabbítja a jótállást. A jótállási idő lejárta után is kötelesek lesznek bizonyos háztartási készülékeket megjavítani, ha azok még javítható állapotban vannak[^Veres Viktor].

A Teleki téri Repair Caféban a különféle berendezések, mint például porszívók, laptopok, biciklik vagy ruhadarabok is megjavíthatók, még akkor is, ha a márkaszervizek már nem vállalnák a javításukat[^Veres Viktor]. A kezdeményezés Hollandiából származó ötleten alapul, és a helyi önkormányzat is támogatja, ami lehetővé teszi a műhely fenntartását és fejlődését[^Veres Viktor].

A műhelyben dolgozó önkéntesek között találkozhatunk műszerészekkel, informatikusokkal és varrásban jártas szakemberekkel is. A szerző által vitt kávégép is sikeresen megjavításra került, ami jól mutatja a kezdeményezés hatékonyságát és a műhelyben dolgozók szakértelmét[^Veres Viktor]. Gégény Noémi és a többi önkéntes elismerő szavakat kap a munkájukért, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy a rászorulók számára is segítséget nyújthassanak[^Veres Viktor].