Földcsuszamlás és áradások Svájcban, több ember eltűnt

Több ember eltűnt a heves viharok és esőzések okozta földcsuszamlásban és áradásokban Svájc délkeleti részén – közölték szombaton a helyi hatóságok.

A Graubünden kantonban található Misox (vagy más néven Mesolcina)-völgyben történt földcsuszamlás során egy nőt sikerült kimenteni, de további három ember után még kutatnak. Svájc déli részén, a Wallis kantonban az özönvízszerű esőzések következtében megáradt a Mattervispa folyó, ami miatt a Matterhorn közelében fekvő Zermatt turistaparadicsom elérhetetlenné vált. Drámai videók készültek a falu utcáin hömpölygő sáros áradásról.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Matterhorn-Gotthard vasútvonalon a vasúttársaság szombati közlése szerint leállították a közlekedést, és a Zermattba tartó vonatközlekedést is felfüggesztették. Wallis kantonban a Rhone folyó vízszintje is rekordmagasságot ért el, ami miatt a mentőszolgálatokat a legmagasabb riasztási szintre helyezték.

A hatóságok szombaton 230 helyi lakost kényszerültek evakuálni, elsősorban Chippis településről, a Rhone folyó környékéről, ahol éjszakára csaknem 30 lakos keresett menedéket. A lakosságot arra figyelmeztették, hogy kerüljék az áradó folyók közelét, ne tartózkodjanak házaik alsó szintjein, különösen a pincékben, és kerüljék a hidakon való parkolást. Emellett a hatóságok azt is javasolták, hogy az áradásokat ne fotózzák vagy filmezzék közelről biztonsági okokból. A Rhone folyó partjait a hétvégére lezárták.

A tartós esőzés, az olvadó hó valamint a telített talaj áradásokat okozott Svájc Valais kantonjában. A hatóságok folyamatosan figyelik a Rhone folyót és mellékfolyóit, melyeknél jelentős az áradásveszély, ami további földcsuszamlás-veszélyt is jelent. A helyi hatóságok a legmagasabb veszélyességi szintjelzést adták ki és felszólították a lakosokat, hogy kerüljék a vízfolyásokat, a hidakat, illetve ne utazzanak az érintett területekre, valamint azok közelébe sem.