Svájci bíróság ítéletet hozott az Egyesült Királyság leggazdagabb családjának tagjai ellen

A svájci bíróság négy-négy és fél évre terjedő börtönbüntetést szabott ki a Hinduja család négy tagjára, akik kizsákmányolásban és illegális foglalkoztatásban találtattak bűnösnek, azonban az emberkereskedelem vádjából felmentették őket.

A Hinduja család, akik az Egyesült Királyság leggazdagabbjai közé tartoznak, 47 milliárd dolláros vagyonukkal, korábban került a hatóságok látókörébe, amikor vádak érték őket kizsákmányolás és emberkereskedelem miatt. A vádak szerint Indiából hoztak be szolgákat, hogy gondoskodjanak a gyerekeikről és a háztartásukról.

A Hinduja Group, amely olaj-, gáz- és banki érdekeltségekkel rendelkezik, továbbra is vizsgálat alatt áll emberkereskedelem miatt, ami Svájcban súlyos bűncselekménynek minősül. A BBC információi szerint a család tagjai közül Prakash és Kamal Hinduja, valamint Ajay és felesége, Namrata bűnösnek találtattak, és ennek megfelelően ítélték el őket. A család ügyvédje, Robert Assael bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A családot többek között azzal vádolták, hogy három indiai állampolgárnak csak nyolc dollárt fizettek 18 órás munkavégzésért, elkobozták az útlevelüket, és ritkán engedték meg nekik, hogy elhagyják a genfi házukat. Az ügyészek szerint a család többet költött a kutyájára, mint az alkalmazottakra, míg a család jogi képviselete szerint az alkalmazottak bőséges juttatásban részesültek, nem tartották őket elszigetelten, és szabadon hagyhatták el a villát. Assael szerint a dolgozók hálásak voltak a jobb életkörülményekért.

Prakash és Kamal Hinduja egészségi állapotukra hivatkozva nem jelentek meg a tárgyalásokon, Ajay és felesége, Namrata viszont részt vettek, de az ítélethirdetésre már ők sem mentek el. Az ügyészek azonnali letartóztatást kérvényeztek a családtagokra, de a bíró ezt nem engedélyezte. Az ügyvéd szerint Kamal Hinduja jelenleg egy monacói kórházban tartózkodik, a többi családtag pedig ott van mellette.