Kémkedési vádak miatt letartóztatások Németországban

Németországban három személyt – egy orosz, egy örmény és egy ukrán állampolgárt – tartóztattak le kémkedés vádjával.

A szövetségi ügyészség szerint a három gyanúsított Németországba utazott, hogy egy külföldi hírszerző szolgálatnak gyűjtsön információkat. A szerdai letartóztatás során azzal vádolták őket, hogy egy ukrán személyt és egy frankfurti kávézót figyeltek meg, ahol a megfigyelt személynek kellett volna tartózkodnia. A férfiak munkaadóját illetően az ügyészség nem közölt részleteket.

Az eset kapcsán Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkár is megszólalt, ígéretet téve az orosz kémek elleni határozott fellépésre. Stoltenberg bejelentette, hogy szigorúbb korlátozásokat vezetnek be az orosz hírszerzőkkel szemben a szövetség egész területén.

Az európai kormányok és a kémelhárító szolgálatok egyre nagyobb aggodalommal figyelik a kémtevékenység növekedését a kontinensen, különösen azóta, hogy Oroszország 2022 elején megszállta Ukrajnát. Több országban, Franciaországtól Bulgáriáig, kiutasították az orosz kémeket, akik gyakran diplomáciai fedő alatt tevékenykedtek.

A közelmúltban nyolc uniós ország külügyminisztere arra kérte a blokk vezető diplomatáját, hogy korlátozzák az orosz diplomaták és családtagjaik mozgását az EU-ban, ezzel is csökkentve az orosz ügynökök tevékenységének lehetőségeit.

A frankfurti letartóztatások előtt nem sokkal Észtországban egy orosz egyetemi professzort ítéltek hat év börtönbüntetésre, mert a Kreml számára kémkedett.