A svájci békekonferencia zárónyilatkozatának aláírásáról

A svájci békekonferencia zárónyilatkozatát nem írta alá minden résztvevő ország, ami Oroszország jelentős nemzetközi befolyását tükrözi.

A múlt hétvégi svájci békekonferencián csaknem száz ország képviselője gyűlt össze, hogy tárgyaljanak az ukrán béke érdekében. A zárónyilatkozatban az aláírók egyetértettek az élelmiszer-utánpótlás biztosításának, a nukleáris biztonságnak, a fogvatartottak cseréjének fontosságában, és abban, hogy egy béke-megállapodásnak Ukrajna területi integritásából kell kiindulnia.

A dokumentumot 78 ország írta alá, köztük kisebb államok és nagyhatalmak is, mint például Ausztria, Ausztrália, Chile, Costa Rica, az Egyesült Államok, Franciaország, Grúzia, Ghána, Görögország, Izrael, Írország, Japán, Kanada, Katar, Kenya, Koszovó, Lettország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

Magyarország képviseletében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is aláírta a dokumentumot.

A csúcstalálkozó céljai szerények voltak, nem foglalták bele például Ukrajna tízpontos béketervének számos elemét, sem a NATO-csatlakozás és a háború utáni rendezés kérdését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csúcstalálkozó az első lépés a béke felé volt, de 15 ország képviselői mégsem írták alá a megállapodást, köztük Mexikó, India, Indonézia, Szaúd-Arábia, Thaiföld, a Dél-afrikai Köztársaság, Örményország és az Egyesült Arab Emírségek. Oroszországot nem hívták meg, Kína és Pakisztán pedig az oroszok távolléte miatt nem írták alá a dokumentumot.

A legtöbb kimaradó ország azzal indokolta döntését, hogy Oroszország nem volt jelen az egyeztetésen. India és Szaúd-Arábia hangsúlyozta, hogy a békefolyamatban Oroszországnak is részt kell vennie.

A közel-keleti államok, melyek nem írták alá a nyilatkozatot, valószínűleg egyszerre próbálják fenntartani a kapcsolataikat Oroszországgal és a Nyugattal. Ázsiai országok közül csak Japán és Kelet-Timor képviseltette magát állam- és kormányfői szinten.

India a fegyverei jelentős részét Oroszországtól szerzi be, és egyre több olajat is vásárol az oroszoktól. Új-Delhi a háborút Európa problémájának tekinti, és kifogásolja, hogy a Kínával fennálló konfliktusukra senki sem figyel.

A Dél-afrikai Köztársaság nem írta alá a dokumentumot, mert meglepődtek Izrael részvételén, röviddel azután, hogy az ENSZ a palesztinok elleni háborús bűnök elkövetésével vádolta meg őket.

Mexikó szerint Oroszország nélkül nincs béke, és a békefolyamatot az ENSZ égisze alá kellene vonni.

A Vatikán közvetítői szerepet szeretne vállalni a konfliktusban, ezért nem írta alá a megállapodást.

Örményország nem írta alá a dokumentumot, de továbbra is fontos partnernek tekinti Oroszországot, és jobb kapcsolatokra törekszik a Nyugattal.

Claude Rakisits, a brüsszeli Centre for Security, Diplomacy and Strategy elemzője szerint a konferencia a nemzetközi rend fenntartásáról szól.