Mark Rutte, a NATO új főtitkára

Csütörtökön kiderült, hogy a NATO 32 tagállama támogatja Mark Rutte holland miniszterelnököt, így ő válthatja Jens Stoltenberget a szervezet élén októbertől.

Rekorder holland miniszterelnök

Mark Rutte, aki 1967-ben született, Orbán Viktor után a legtöbb időt töltötte hivatalban az EU tagállamainak vezetői közül. 2010 óta vezeti Hollandiát, és jelenleg is ügyvezető miniszterelnökként áll az ország élén, Dick Schoof hivatalos kinevezéséig. Rutte történelemből szerzett diplomát a Leideni Egyetemen, majd az üzleti életben helyezkedett el az Unilevernél. Politikai pályafutását a VVD ifjúsági szervezetében kezdte, és 2006-ban választották meg a párt elnökének. Négy kabinetet vezetett 13 év alatt, ami rekordot jelent Hollandiában. Rutte-t pragmatikus politikusként és ügyes tárgyalóként ismerik, aki képes kompromisszumot teremteni a különböző érdekek között.

Oroszellenesség, ukránbarátság

Rutte miniszterelnökként kiemelkedő támogatást nyújtott Ukrajnának, és Hollandia vezető szerepet vállalt Kijev F–16-os vadászgépekkel való ellátásában. Az ukrajnai konfliktus 2014-ben vált személyessé számára, amikor a Malaysia Airlines MH17-es járatát lelőtték, és 196 holland állampolgár vesztette életét. Hollandia vezetett nyomozócsoportja megállapította, hogy a gépet orosz Buk rakéta lőtte le. Rutte határozottan Moszkva-ellenes irányvonalat képviselt, és Hollandia aláírt egy tízpontos biztonsági egyezményt Ukrajnával. Hollandia azonban kritikát kapott a NATO védelmi kiadásokra vonatkozó elvárásainak nem teljesítése miatt, bár idén először érik el a GDP 2 százalékát.

Út a főtitkári poszthoz

Rutte tavaly lemondott a miniszterelnöki posztról, és novemberben elindította kampányát a NATO főtitkári pozíciójáért. Márciusra már a tagállamok kétharmadának támogatását megszerezte. Klaus Iohannis román elnök is jelentkezett a posztra, de végül Rutte mellett döntöttek. Magyarország és Szlovákia is támogatásukról biztosították Rutte-t, miután Iohannis visszalépett.

Milyen kihívások várnak az új főtitkárra?

Rutte Jens Stoltenberg után veszi át a NATO vezetését, egy olyan időszakban, amikor a nyugati radikális jobboldali pártok erősödnek, és az amerikai elnökválasztás közeledik, ahol Donald Trumpnak jó esélye van a visszatérésre. Rutte feladata lesz a védelmi kiadások növelésére szoruló tagállamok meggyőzése, valamint a keleti tagállamok nagyobb beleszólásának biztosítása a döntésekbe. A legnagyobb kihívást azonban az ukrajnai háború jelenti, ahol a NATO-tagállamoknak dönteniük kell az Ukrajnának nyújtandó további segítségről.