Gyorssegélyt küld Magyarország a csádi lőszerraktári robbanás sérültjeinek

A Hungary Helps program keretében Magyarország gyorssegélyt nyújt a csádi lőszerraktárban történt keddi robbanás során megsérült civilek és a fővárosi központi kórház megsegítésére. A segítségnyújtás első lépéseként gyógyszercsomagokat juttattak el a kórházba.

A csádi főváros, N'Djamena egyik lőszerraktárából jelentett robbanások és tűz következtében kilenc ember vesztette életét, és 46-an sérültek meg. A Hungary Helps program komplex humanitárius segítségnyújtási programot indított a robbanásban megsérült civil lakosság és a központi kórház megsegítésére.

A Hungary Helps Ügynökség csádi irodája Csige Gábor, a magyar nagykövetség misszióvezetőjével együttműködve látogatott el Csád legnagyobb, központi kórházába. Itt 35 doboz, az előzetes egyeztetések alapján összeállított gyógyszercsomagot adtak át gyorssegélyként, és további támogatásukról biztosították az érintetteket.

A magyar kormány a Száhel-régió stabilitásának erősítése érdekében idén januárban nyitotta meg komplex humanitárius és fejlesztési központját Csád fővárosában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a világ a veszélyek korában él, és a válságok jelentős része a súlyosbodó terrorizmushoz és a tömeges illegális bevándorlási hullámokhoz köthető.

Ezenfelül Magyarország 200 katonát küld a Száhel-övezetbe, hogy hozzájáruljon a régió stabilitásának fenntartásához. A misszió részleteiről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozott az Indexnek néhány héttel ezelőtt.