Örülhetnek a magyarok, bő termés lesz idén az egyik kedvenc gyümölcsünkből

A tavalyi évhez hasonlóan 60 ezer tonna körüli meggytermés várható idén Magyarországon, míg Lengyelországban a tavaszi fagyok miatt jelentős károk keletkeztek. A magyar meggy körülbelül két héttel előbb érik idén, így hamarosan nagyobb mennyiségben lesz elérhető a boltokban.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, Takács Ferenc szerint a lengyel feldolgozóipar megjelenése a magyar piacon kis felfordulást okozhat a hazai feldolgozóiparban. A meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően a meggy érése két héttel korábban kezdődött, és jelenleg is tart az érdi bőtermő betakarítási szezonja.

Takács Ferenc kiemelte, hogy az idei meggytermés nagyon jó minőségű, és a tavaszi fagyos periódust sikeresen átvészelték az ültetvények. Bár az elmúlt hetek viharos időjárása helyi szinten károkat okozott, országos és globális szinten nem keletkezett jelentős kár.

Az alelnök tájékoztatása szerint az elmúlt évek átlagos meggytermése 60 ezer tonna körül alakult, tavaly 57 ezer tonna volt, és idén is hasonló termés várható. A meggy 95 százalékban feldolgozott formában kerül a fogyasztók asztalára, a legfontosabb feldolgozók a meggybefőtt-gyártók, a fagyasztóipar, a léipar és a szeszipar. Takács Ferenc szerint a magyar meggy 80 százalékban a hazai feldolgozóiparhoz kerül.

A lengyelországi helyzet viszont eltérő, ahol a termés 40-60 százalékos visszaesése várható, ami a magyar termésmennyiség háromszorosa. Ez a helyzet lehetőséget teremt a lengyel feldolgozóiparnak, hogy megjelenjen vásárlóként a magyar gazdaságokban, ami gondot okozhat a magyarországi feldolgozóiparnak.