Légicsapás a Vöröskereszt gázai irodája közelében

A Vöröskereszt gázai irodája közelében történt légicsapás következtében 22 ember vesztette életét. Az esemény a pénteki Izrael-Hamász konfliktus során történt.

A konfliktusban részt vevő felek közötti harcok továbbra is folytatódnak, és a pénteki összecsapások során több helyszínen is jelentős károk keletkeztek. Az izraeli és a palesztin oldal közötti feszültség a régióban hosszú ideje jelen van, és időről időre kiújuló erőszakhoz vezet. A mostani események ismét ráirányítják a figyelmet a konfliktus súlyosságára és a polgári lakosság veszélyeztetettségére.

Az izraeli erők ostromolták a területet, és közelharcot vívtak a Hamásszal. A Vöröskereszt annyit közölt, hogy gázai irodája megrongálódott, amikor péntek délután az izraeli hadsereg által kilőtt „nehéz kaliberű lövedékek” a Rafah melletti al-Mavasziban csapódtak be. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 25 ember meghalt és 50 megsebesült a lövésekben.

Az izraeli lövedékek két helyen csapódtak be a területen, amely tele van sátrakkal és benne lakó palesztinokkal, akiket a könyörtelen bombázások miatt Gáza más részein lévő otthonaikból űztek el. Az egyik helyszín a Vöröskereszt által működtetett kórház közelében volt.

Egy szemtanú szerint a fiai meghaltak, amikor az első csapás után pánikba esett embereknek próbáltak segíteni.

A két fiam elment, miután meghallották a nők és a gyerekek sikoltozását. Azért mentek, hogy megmentsék őket, és amikor a második lövedék becsapódott, és a fiaim meghaltak. Kétszer is lecsaptak a helyre

– mondta a kórházban.

A Vöröskereszt 60 ágyas tábori kórházát május közepén nyitották meg, hogy sürgősségi műtéteket, szülészeti, gyermekgyógyászati és járóbeteg-ellátást nyújtson.

Izrael tagad

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az incidenst felülvizsgálják, és az első vizsgálatok szerint nincs arra utaló jel, hogy az IDF csapást hajtott volna végre az al-Mawasi humanitárius övezetben.

Izrael Gáza elleni háborúja a helyi egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 37 551 ember halálát okozta, és szinte a teljes, 2,3 milliós lakosságot hajléktalanná és nincstelenné tette, köztük 14 680 gyermek, nő és idős ember.

Az ENSZ pénteken közölte, hogy Izraelnek, mint gázai megszálló hatalomnak kötelessége helyreállítani a közrendet és a közbiztonságot, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a közelgő éhínségre figyelmeztető hangok közepette.

Izrael szárazföldi és légi támadást indított Gáza ellen, miután a Hamász tavaly október 7-én megtámadta Izrael déli részét, és mintegy 1200 katonát és civilt ölt meg, valamint közel 250-et túszul ejtett.

Az ICRC szerint a támadás következtében a közeli Vöröskereszt tábori kórházába 22 halottat és 45 sebesültet vittek be, és további áldozatokról érkeztek jelentések. William Schomburg, az ICRC rafahi irodájának vezetője szerint a jelenetek szörnyűek voltak, és sokan rendkívül súlyosan megsérültek a robbanások következtében.

Az elmúlt hónapokban Izrael és a Hezbollah számos megtorló, határokon átnyúló csapást mért egymásra. Az Irán által támogatott csoport azt állítja, hogy azért harcol Izrael ellen, hogy támogassa szövetségesét, a Hamászt a Gázai övezetben.