Joe Biden az elnökválasztás erőviszonyait fordíthatja meg

Joe Biden amerikai elnök a Camp David-i elnöki nyaralóban készül a 2024-es elnökválasztás első jelölti vitájára, amely döntő lehetőséget kínál számára, hogy megváltoztassa újraválasztási kampányának lendületét.

Az elnök jelenlegi alacsony támogatottsági mutatókkal és az előrehaladott korára utaló, vírusszerűen terjedő videoklipek sorozatával néz szembe, amelyek támadásokat váltottak ki a republikánusok részéről hivatali alkalmasságát illetően. A Financial Times elemzése szerint Bidennek a Donald Trump elleni atlantai televíziós összecsapáson kell bebizonyítania, hogy 81 évesen is alkalmas az elnöki feladatok ellátására, miközben kiemeli a kontrasztot a korábbi elnök jellemével és politikájával. Allan Lichtman, az American University történészprofesszora szerint Biden első feladata az lesz, hogy megmutassa, képes ellátni az elnöki feladatokat egy második ciklusban is. Emellett víziót kell kínálnia a második ciklusra, kijavítania az amerikai gazdasággal kapcsolatos tévhiteket, és hangsúlyoznia kell a veszélyeket, amelyeket Donald Trump jelent a jogállamiságra és az amerikai demokráciára.

Joe Biden a fivethirtyeight.com országos közvélemény-kutatási átlagában idén először szűk előnyre tett szert, miután lefaragta Trump korábbi közvélemény-kutatási előnyét. A Fox News szerint március óta hétpontos elmozdulás történt a javára; míg három hónappal ezelőtt Trump 5 ponttal vezetett, most Biden vezet 2 ponttal. Azonban az elnök nem tudott olyan komoly támogatottságot elérni, amely kényelmesebb helyzetbe hozná őt a júliusi republikánus konvenció és az augusztusi demokrata konvenció előtt. A kulcsfontosságú csatatérállamokban, mint Michigan és Wisconsin, lényegében döntetlen a verseny, Pennsylvaniában pedig Trumpnak van egy kis előnye. Arizonában, Georgiában és Nevadában Biden még jobban lemaradt, és ezeknek az államoknak a többségének megtartása kulcsfontosságú lesz a Fehér Ház megtartásához is. Charlie Cook, veterán amerikai politikai elemző szerint Bidennek fel kell ráznia a kampányt, mivel az elnökjelölti viták potenciális fordulópontok lehetnek az elnökválasztási versenyekben.

A 2020-as kampányban Biden erősen szerepelt a Trump elleni vitákban, de néha megbicsaklottak a szavai. Annak jeleként, hogy a kampánycsapat milyen fontosnak tartja a vitát, Biden csütörtökön Camp David-i szálláshelyére utazott, hogy felkészüljön a Trumppal való leszámolásra. Ron Klain, a Fehér Ház korábbi kabinetfőnöke és régi segítője fogja felkészíteni őt az eseményre. Egy kampánytisztviselő szerint agresszív megközelítésre lehet számítani, és Biden egyre ütősebbé vált a Trumpról szóló megjegyzéseiben. Az elnök azt tervezi, hogy ezt a témát viszi tovább a vitán, miközben továbbra is bölcs és szilárd vezetőként mutatja be magát, szemben Trump káoszával és megosztó jellemével. A Trump elleni fő támadások középpontjában az áll majd, hogy „megsérti a reprodukciós jogokat, támogatja a politikai erőszakot és aláássa demokratikus intézményeinket, valamint milliárdos adományozóinak parancsát teljesíti, hogy az idősek és a középosztály hátrányára finanszírozza az ultragazdagoknak és a vállalatoknak nyújtott adókedvezményeket”. Trump kampánya Biden életkorát veszi célba, annak ellenére hogy ő maga is csupán három évvel fiatalabb a regnáló elnöknél. Jason Miller, Trump egyik vezető tanácsadója szerint Trump elnök minden egyes héten számos kemény interjút vállal, és hosszú gyűlési beszédeket tart állva, ezzel komoly állóképességről tesz tanúbizonyságot. Cook szerint a 81 éves Biden és a 78 éves Trump közötti három év és hét hónap korkülönbség nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában, ami súlyosbítja Biden sebezhetőségét más kérdésekben is. A billegő szavazók esetében az a kérdés, hogy mi zavarja őket jobban, Trump személyisége és viselkedése, vagy Biden gazdaságpolitikája.

A Biden-kampány a vita előtt új, 50 millió dolláros televíziós reklámkampányt indított a csatatérállamokban, amelyben Trumpot azzal támadják, hogy „tébolyodott bűnöző”. New Yorkban bűnösnek találták Trumpot, mert üzleti dokumentumok hamisításával próbálta eltitkolni a Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénzeket. Biden kampánya megpróbálja emlékeztetni az amerikaiakat arra, hogy szerinte milyen alapvető problémák vannak Trump hivatali alkalmasságával. Kevin Madden, a Penta Group washingtoni tanácsadó cég republikánus stratégája és Mitt Romney 2012-es elnökválasztási kampányának tanácsadója szerint Bidennek szüksége van a vitára, hogy a lendületet a maga irányába terelje, mivel a győztes kampányokban mindig érezhető egy erős lendület, és jelenleg még Biden legerősebb támogatói is elismerik, hogy a jelenlegi érzet az, hogy Biden védekezik, és azért küzd, hogy felzárkózzon Trumphoz.