A hitelezés fellendítette az ingatlanpiacot

Az idei év első negyedévében jelentős, körülbelül 25-30 százalékos növekedést mutatott a tranzakciószámokban az ingatlanpiacon, ami a hitelfelvételek számának megduplázódásával is összefügg.

A 2023-as év depressziós hangulata után a hazai ingatlanpiac mostanra kezdett fellendülni, bár a forgalom még nem érte el a korábbi évek szintjét. A Balla Ingatlan szerint a kereslet növekedését elsősorban a hitelre vásárló vevők tértek vissza. Nagy Csaba, a cég dél-budai régiós vezetője szerint az elmúlt év a legnehezebb volt az elmúlt 15 évben.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a 2022 novemberében kezdődő hullámvölgy a tavalyi év második feléig tartott, ekkor azonban már éledezni kezdett a kereslet. A jelzáloghitelek kamatainak emelkedése sokkolta a vevőket, amelyek 12 százalékig, vagy még magasabbra nőttek.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a 2023 második felében a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a CSOK Plusz hatására változott meg a helyzet. Az irodánál az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal több tranzakciót regisztráltak, mint egy évvel korábban. A piacot főként a 6-6,5 százalékos piaci kamatozású hitelek mozgatták, mivel a vásárlók csak kis arányban vettek igénybe állami támogatást.

Az ingatlanvásárlás iránti növekvő érdeklődés hátterében az állampapírok csökkenő hozama is áll, amely 8 százalék alá esett, így az ingatlanbefektetések 5-6 százalékos megtérülésével és az értéknövekedés lehetőségével váltak vonzóbbá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a kínálati piac kialakulását a jelentős infláció és a magas jelzáloghitelek kamatai okozták, valamint az energiaárak emelkedése is hozzájárult a várakozó magatartáshoz. Az idei évben a hitelezés újraindulása hozta meg a piaci lendületet, a hitelfelvételek száma pedig a tavalyi szint kétszeresére nőtt.

A CSOK Plusz azonban nem érte el a várt hatást, csak néhány igénylővel találkoztak az irodánál az idei évben. Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan egyik ingatlanközvetítője szerint az év eleji pozitív várakozások ellenére az ingatlanpiac még nem mozdult ki a 2023-as hullámvölgyből, de a szakértők továbbra is bíznak a helyzet javulásában.