Háy János új regénye: Boldog boldogtalan

Háy János Boldog boldogtalan című könyve egy sokszereplős, budai életképeket bemutató regény, amely a boldogság múlandóságát és a kapcsolatok bonyolultságát tárja fel. A kötet a szerzőre jellemző humorral és iróniával, valamint a társadalomkritika éles szemével vizsgálja az emberi lélek rejtelmeit.

A regény szereplői a boldogságot keresik, de gyakran rossz kapcsolatokban szenvednek, és a boldogság csak pillanatokra érhető el számukra. Háy János könyve a hátsó borítón olvasható ajánlás szerint könnyedén magával ragadó olvasmány, amely a szerző alkotói elvének megfelelően igazat és hitelesen ír.

A könyvben a boldogtalanság választás kérdése is felmerül, amikor egy nő úgy dönt, hogy nem törekszik többé a boldogságra, és vállalja a boldogtalanságot, szembeszállva ezzel a társadalmi és marketing elvárásokkal.

A regényben a kapcsolatok és a szerelem keresése központi szerepet kap. A szereplők úgy vélik, hogy egy új partner vagy szerető megtalálása megoldást jelenthet a hiányérzetükre. Egy négytagú baráti társaság például férjeket cserél, de ez sem hozza meg a várt boldogságot.

A könyvben megjelenik a kultúra és a művészetek sokszínűsége is, többek között George Harrison, a XII. kerület, a Balaton, Einstein, a Biblia, Nick Cave, a turul madár, Bukta Imre és a biopiac említése mellett. A szerző saját emlékeit és életmorzsáit is beleszőtte a történetbe.

A kötetben praktikus tanácsok is helyet kapnak, például arról, hogy szeretővel a Bakonyba vagy Prágába, Krakkóba érdemes elvonulni, ahol könnyebb elvegyülni a tömegben.

Háy János regénye az internet világát idézi, ahol egyik szereplő vezet a másikhoz, és újabb és újabb sorsok tárulnak fel az olvasó előtt. A könyv végén felbukkanó értekezés az irodalmi élet hatalmi gépezetéről is gondolkodásra készteti az olvasót.

A szerző, aki illusztrátorként is kiváló, a dedikálás során személyre szóló rajzokat is készít a könyveibe, így teszi még különlegesebbé a művet az olvasók számára.