David Pressman: Akik ma a Pride-on felvonulnak, az ország legjobb hagyományai szerint teszik

David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatót tartott a Budapest Pride előtt, ahol kifejtette, hogy a felvonuló bátor magyarok az emberi méltóság és jogok melletti kiállásukkal az ország legjobb hagyományait követik.

David Pressman nagykövet szerint nagy kiváltság számára, hogy részt vehet a Budapest Pride-on, ahol az emberi jogokért és méltóságért küzdő magyarok vonulnak fel. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok harmincöt másik országgal együttműködve nyilvánított kiállást a Budapest Pride mellett, mivel aggodalmukat fejezték ki az LMBTQ-emberek ellen irányuló diszkriminatív törvények elfogadása miatt. Pressman reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány figyelembe veszi majd ezt a közös állásfoglalást.

A nagykövet beszámolt arról is, hogy az elmúlt év során könyvesboltokat bírságoltak meg LMBTQ-témájú könyvek árusítása miatt, és egy múzeumigazgatót, L. Simon Lászlót is elbocsátottak egy olyan kiállítás miatt, amely LMBTQ-embereket ábrázoló fényképeket tartalmazott. Ezenkívül meleg politikai aktivistákat azzal vádoltak meg, hogy pedofilok, csupán azért, mert eltérő véleményt fogalmaztak meg a kormány álláspontjától.

Pressman hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet aggasztja a magyarokat is, és méltatta az országot, mint egy gazdag történelmű, szabadságért küzdő emberek hazáját. Úgy véli, a Pride-on részt vevők az ország legjobb hagyományait követik, és az Egyesült Államok számára kiváltság, hogy támogathatja őket ebben. A nagykövet szerint a „súlyos helyzet” az LMBTQ emberekkel a magyarokat is aggasztja.

A Budapest Pride-on részt vett több hazai közéleti személyiség is, köztük Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, aki hagyományosan minden évben részt vesz a felvonuláson. Karácsony Gergely a saját Facebook-oldalán osztott meg egy szelfit a felvonulásról, amelyhez azt írta: "Budapest mindenkié!" Ezzel is kifejezve, hogy a város nyitott és befogadó mindenki számára. A főpolgármester már évek óta minden évben kitűzi a meleg-zászlót a Pride hónapjában, és idén is kikerült a szivárványos zászló a Városházára, két nappal a választások előtt, hangsúlyozva, hogy "történhet bármi, mindig és mindenkor ki kell állnunk ennek a városnak az elvei és értékei mellett".