Capri szigetére korlátozottan engedik a turistákat a vízhiány miatt

Olaszország egyik legnépszerűbb szigetén, Caprin vízügyi vészhelyzetet hirdettek, ami miatt a polgármester korlátozásokat vezetett be a turisták érkezésére. Paolo Falco polgármester a turisták érkezésének korlátozását azzal indokolta, hogy a vízellátás hiánya miatt lehetetlen az alapvető szolgáltatásokat biztosítani a turistaszezonban naponta érkező „több ezer ember” számára.

A vízhiányt a szárazföldi vízhálózat meghibásodása okozta, amely kulcsfontosságú a sziget ivóvízellátásában. Habár Capri szigetének nagy részén még van víz, Anacapri néhány elszigeteltebb területe már víz nélkül maradt. A helyi víztározók próbálják ellátni a szigetet vízzel, azonban a szárazföldről érkező utánpótlás hiánya miatt fennáll a kifogyás veszélye. A teljes vízellátás helyreállításáig víztartályokat szállítanak a szigetre, a helyiek háztartásonként legfeljebb 25 liter ivóvizet tudnak összegyűjteni egy-egy tartálykocsiból.

A polgármester szombat délután hirdetett vészhelyzetet, és a turisták közül csak azok szállhatnak partra, akik igazolni tudják, hogy szállást foglaltak a szigeten. Az egynapos látogatásra érkező kirándulók nem léphetnek a szigetre, ami jelentős korlátozást jelent a turizmus számára. A szállásfoglalást már a pénztárnál be kell mutatni, így a Sorrentói-öböl, a szomszédos szigetek és Nápoly kikötőiben is sorok alakultak ki.

A vízhiány oka, hogy a Sorrentói-félszigetet és Caprit ellátó főhálózati vezeték csütörtökön meghibásodott, és bár a javítási munkálatokat elvégezték, egy levegőbuborék akadt az egyik csőben, ami további problémákat okozott. A legtöbb szállodának saját tartályai vannak, de az emberek elővigyázatosságból megrohamozták a boltokat, hogy bespájzoljanak a palackozott ivóvízből. Sok helyen bezárták a vécéket is, így nem a legkellemesebb dolog most kirándulni az egyik legszebb olasz szigeten.

A Paolo Falco polgármester által elrendelt korlátozások miatt több, a dél-olaszországi Nápolyból és Sorrentóból a szigetre tartó komphajó visszafordult. A sziget vízellátásával megbízott társaság közölte, hogy a vízellátással továbbra is gondok vannak. Falco „valódi vészhelyzetre" figyelmeztetett, és azt mondta, hogy bár pénteken még mindig volt víz a sziget nagy részén, a helyi tartályok „kifogyóban vannak".

A polgármester szombat reggel 9 órai bejelentése után állították le a kompjegyek eladását, aminek következtében hatalmas sorok keletkeztek a nápolyi kikötő jegyirodái előtt, ahonnan a hajók Caprira indulnak. A már korábban útra kelt kompokat és szárnyashajókat rádión rendelték vissza a szárazföldre.

A korlátozás, amely a lakosokra nem vonatkozik, további értesítésig marad érvényben. A Nápolyi-öbölben fekvő Capri híres fehér villáiról, öblökkel övezett tengerpartjáról és előkelő szállodáiról. A városnak mintegy 13 000 állandó lakosa van, de a nyári hónapokban rengeteg az egynapos kiránduló.