Budapest Pride: Kezdődik a felvonulás

Szombaton délután 15 órakor veszi kezdetét a Budapest Pride emberi jogi felvonulás, amely a szexizmus, homofóbia, transzfóbia, rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis és a demokráciába vetett hit válságára is fel kívánja hívni a figyelmet.

A 29. Budapest Pride felvonulásra már gyülekeznek a résztvevők és a rendőrök a Podmaniczky Utcában. A rendezvény a város legnagyobb emberi jogi tüntetése, és idén június 22-én került megrendezésre.

A helyszínről érkező jelentések szerint a kezdés előtt 40 perccel az emberek lassan összegyűltek, és a rendőri készültség is észrevehetően nagy volt. A Bajcsy-Zsilinszky Úton már elfoglalták a helyüket a rendőrök. A rendőri készültség aránylag nagy volt, de csak néhány ellentüntető próbálta sikertelenül megzavarni a felvonulást.

A felvonulásra készülődve a Podmaniczky Utcában már felsorakoztak a menet részét képző kamionok is, köztük a Magyar Kétfarkú Kutyapárt járműve. Jelen voltak a civil szervezetek mellett politikai pártok képviselői is, többek között a DK, valamint az Amerikai Nagykövetség pólójában érkezők, köztük David Pressman amerikai nagykövet. Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett az eseményen.

Az előző napi hőség után az időjárás enyhébbre fordult, ami különösen kedvező a résztvevők számára, tekintettel arra, hogy a felvonulás útvonala nagyrészt betonfelületen halad. Az esemény valamivel este 6 után ért véget.