Miért mindig Bécs a világ egyik legélhetőbb városa?

Bécs, az osztrák főváros, évek óta vezeti vagy a legelőkelőbb helyeken szerepel a világ legélhetőbb városainak rangsorában. De mi áll a siker hátterében? A városban járva a zöld területek bősége, a tiszta levegő és a jól karbantartott épületek mellett a társadalmi nyitottság és a kiegyensúlyozott társadalom is szembetűnő.

Bécs dinamikus fejlődése ellenére sem szenvedett lakhatási vagy szociális válságot, sőt, az EU legdinamikusabban fejlődő fővárosa lett az elmúlt 15 évben. A város évente 20 ezer új lakossal bővül, mégis képes fenntartani a magas életminőséget. A magyar kormánymédia ugyan átalakította a Bécs-képet, de a valóságban a város zöldítési programokat és társasházak támogatását helyezi előtérbe.

A Mercer, egy amerikai emberierőforrás-tanácsadó cég évente közzétett rangsora szerint Bécs rendre az első vagy a második helyen végez, figyelembe véve többek között a biztonságot, oktatást, higiénét, egészségügyet, kultúrát és környezetet. Az Economist hasonló listáján is Bécs stabilan az élmezőnyben szerepel, míg Budapest és Prága helyet cserélnek, de mindkettő jóval lemaradva.

Eugene Quinn, a város egyik kalauza szerint Bécsben "minden működik", és a városban alacsonyabbak az egyenlőtlenségek. A bécsiek kezdetben nem értették, miért váltak a világ egyik legélhetőbb városává, de ma már tudják, hogy a Smart City Vienna projektnek köszönhetően értek el jelentős előrelépéseket.

A smart city, vagy okosváros fogalma többek között a digitális város, az intelligens város és az okosváros elemeit ötvözi. Bécs célja, hogy 2050-re a lehető legjobb életszínvonalat biztosítsa lakóinak az erőforrások megóvása mellett. A városban a változásokat főként top-down, azaz felülről irányított kezdeményezések hajtják végre.

Bécs több területen is erősít, például a klímasemlegesség, a zöldítés és az épületek modernizálása terén. A város 2040-re szeretne klímasemlegessé válni, és e célból már most jelentős lépéseket tett. A zöld területek növelése és a közlekedés karbonsemlegessé tétele is a tervek között szerepel.

A 15 perces város elve szerint minden fontos helyszín gyalog vagy biciklivel elérhető legyen negyedóra alatt. Bécsben csökken az egy lakosra jutó autók száma, és a tömegközlekedés olcsó és hatékony alternatívát kínál az autózás helyett.

A metróhálózat bővítése és automatizálása is fontos része a város fejlesztésének, az U5-ös metróvonal lesz az első teljesen automata vonal. Emellett hidrogénbuszokat és elektromos kisbuszokat is tesztelnek.

A városvezetés nyitott az alulról jövő kezdeményezésekre is, például a Wien zu Fuß app segítségével a legzöldebb sétautakat mutatja be. Az új városrészek, mint például Aspern Seestadt, a közösségépítést és a zöld környezetet helyezik előtérbe.

Bécsben a városvezetésben dolgozók fele nő, és a startupok több mint felét nők alapították. A város magas szociális bizalommal rendelkezik, támogatja az élethosszig tartó tanulást, és többet költ kultúrára, mint hadászatra. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak Bécs magas életminőségéhez és élhetőségéhez.