Barcelona rövid távú lakáskiadásának betiltása

Barcelona városvezetése döntött arról, hogy 2028-tól betiltják a turistáknak szánt rövid távú lakáskiadást, remélve, hogy ezáltal a helyiek számára megfizethetőbbé válnak majd a lakások.

A város baloldali polgármestere, Jaume Collboni bejelentette, hogy a jelenlegi 10 101 rövid távra bérbeadható lakás engedélyét 2028 novemberéig felfüggesztik. Collboni szerint ez a lépés hozzájárul majd ahhoz, hogy 2029-re eltűnjenek a turistalakások Barcelonából, és így a helyiek könnyebben juthatnak majd lakáshoz. A polgármester kiemelte, hogy a lakhatáshoz való hozzáférés az egyenlőtlenségek egyik mozgatórugója, különösen a fiatalok körében.

A rövid távú lakáskiadás népszerűségének köszönhetően a helyi lakosok egy része nehezen talál albérletet, mivel a bérleti díjak az elmúlt évtizedben 68 százalékkal, a lakásvásárlás költségei pedig 38 százalékkal nőttek. A lakáskiadó szövetség nem örül a döntésnek, és aggodalmukat fejezték ki, hogy a polgármester intézkedése szegénységhez és munkanélküliséghez vezethet, valamint az illegális lakáskiadások számának növekedését eredményezheti. Ezzel szemben a szállodások támogatják a tilalmat.

A tiltással leginkább érintett Airbnb egyelőre nem kommentálta a döntést, a barcelonai Apartur turista apartmanok szövetsége viszont hibának minősítette azt, hozzátéve, hogy a tilalom az illegális turista apartmanok számának növekedését fogja kiváltani. A korábbi városvezetés megtiltotta új szállodák nyitását a város legnépszerűbb területein, de Collboni jelezte, hogy lazíthat a korlátozáson.

Ezt a tízezer lakást a város lakói fogják használni, vagy a piacra kerülnek hosszabb távú bérbeadásra vagy eladásra

– mondta Collboni az intézkedésről.

A városban az elmúlt években nem engedélyeztek új turistaapartmanokat. A helyi önkormányzat 2016 óta 9700 illegális turista apartman bezárását rendelte el, és közel 3500 lakást sikerült visszaszerezni, hogy a helyi lakosok elsődleges lakásként használhassák őket. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy a városba látogatók száma tovább növekedjen, ezért a helyi szervezetek júliusra tüntetést szerveztek, melyben a turistaáradat megállítását követelik, írja a Guardian.

Spanyolország szocialista lakásügyi minisztere, Isabel Rodriguez kijelentette, hogy támogatja Barcelona döntését, és hangsúlyozta, hogy minden szükséges erőfeszítést megtesznek a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés biztosítása érdekében.