Toomaj Szalehi halálos ítéletét hatályon kívül helyezték

Az iráni legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a rapper, Toomaj Szalehi halálos ítéletét, és újratárgyalást rendelt el – jelentette be ügyvédje, Amir Rajszian.

Az ügyvéd a döntést az X-en közzétett bejegyzésében ismertette. A halálos ítélet hatályon kívül helyezése az iráni elnökválasztási kampány idején történt, de úgy tűnik, hogy ez a lépés nem kapcsolódik az Irán jövőbeli irányáról folyó nyilvános vitákhoz, beleértve a nők jogait és a hidzsáb viselésének kérdését.

Toomaj Szalehi eredetileg azért került halálos ítélet alá, mert támogatta a Mahsza Amini halála után kirobbant országos tiltakozásokat. Amini egy 22 éves iráni nő volt, akit az erkölcsrendészet halálra vert. Szalehi ügye nemzetközi figyelmet kapott, többek között Margaret Atwood, a Coldplay és Sting is felszólaltak a szabadon bocsátásáért.

A rapper egy évet és 21 napot töltött börtönben, ebből 252 napot magánzárkában, és állítása szerint súlyos kínzásoknak volt kitéve. Óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése után nem sokkal ismét letartóztatták, és „földi korrupcióval” vádolták meg.

Az iráni hatóságok között vita alakult ki Szalehi halálos ítéletének feltételeiről. Egyesek szerint a legfelsőbb bíróság a fiatal korára hivatkozva kegyelmet javasolt, de továbbra is hosszú börtönbüntetésre számíthat. Szalehi korábban nyilatkozatában kritikusan nyilatkozott az iráni helyzetről, és a hatalmon lévőkkel szembeni ellenérzéseit fejezte ki.

Az elnökválasztás a jövő héten kerül megrendezésre, ahol a reformista jelölt, Maszúd Peszeszkian és öt konzervatív jelölt közötti összecsapások várhatók.