Az emberi tevékenység veszélyezteti a Balatont

Egy kutató szerint az emberi tevékenység következtében túl sok szennyeződés kerül a Balatonba, ami káros hatással van a tó ökoszisztémájára, beleértve az algákat, kagylókat és halakat. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese, Pirger Zsolt hangsúlyozza, hogy sürgősen meg kell tanulnunk a tó megóvását.

Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese az InfoRádióban beszélt arról, hogy a Balatonban található szennyeződések többsége humán eredetű, mint például gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek és mikroműanyagok. Hozzátette, hogy ezeknek a szennyező anyagoknak a mennyisége összehasonlítható más európai országok folyóival és tavaival.

A kutató kiemelte, hogy a probléma valós és cselekedni kell ellene. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket nem szabad a vécén lehúzni, mivel a víztisztítás után is visszakerülhetnek a vízi környezetbe. Ehelyett a gyógyszereket a patikákban kell leadni.

Pirger Zsolt szerint a Balatonba kerülő vegyületek elsősorban nem az emberekre, hanem a tó élővilágára jelentenek veszélyt. Az algák, kagylók és halak folyamatosan érintkeznek ezekkel a szennyező anyagokkal, amelyek befolyásolhatják hormonrendszerüket és zavarhatják szaporodási folyamataikat. Ez a biodiverzitás megváltozásához vezethet a tóban.

A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek által használt naptejek és az izzadság, valamint a vizelet révén is szennyező anyagok kerülhetnek a Balatonba, amelyek árthatnak az ott élő élőlényeknek.