Az Eiffel-torony belépőjegyeinek áremelése

Néhány héttel a párizsi olimpia megnyitója előtt közel 20 százalékkal megemelték az Eiffel-torony belépőjegyeinek árát, amit a magas fenntartási költségekkel indokoltak.

A világ egyik leglátogatottabb turistalátványosságaként számon tartott, 330 méter magas Eiffel-torony 2023-ban több mint 6,2 millió látogatót fogadott. A világjárvány utáni időszakban egyre növekvő turistaszám kezelésére június 17-től döntöttek az áremelés mellett. A felnőtt látogatóknak ezentúl 35,3 eurót kell fizetniük a torony legfelső szintjére való feljutásért, ami közel 20 százalékos növekedés a korábbi 29,1 eurós jegyárhoz képest.

A Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), az Eiffel-torony üzemeltetéséért felelős állami vállalat, az áremeléssel a világjárvány alatt elszenvedett, 113 millió eurós bevételkiesést és a munkaügyi vitákat kívánja kezelni. A fenntartási költségek emelkedése is hozzájárult a döntéshez, hiszen a többletkiadások meghaladták a 130 millió eurót. A párizsi városháza becslései szerint a 2020 és 2022 közötti kiesés elérte a 113 millió eurót.

A SETE vezetőségét a közelmúltban két szakszervezet is kritizálta az üzemeltetésre és karbantartásra fordított összegek elégtelensége miatt. A dolgozók elégedetlensége több sztrájkhoz vezetett, először 2023. december 27-én, Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján, majd az év elején ismét. A február 19. és 24. közötti időszakban az Eiffel-tornyot szándékozó látogatók zárva találták a helyszínt a sztrájkok miatt.

Gustave Eiffel eredeti utasítása szerint a torony hétévente esedékes újrafestését hangsúlyozta, mint a fémszerkezet megőrzésének kulcsfontosságú eleme. Azonban a huszadik ilyen festés csak 2020-ban kezdődött meg, 11 évvel az előző festés után.