Az EU-s bírósági ítéletek és az orosz gázszállítások jövője

Az Európai Unió választottbíróságainak döntései jelentős hatással lehetnek a régiós gázpiacra, és akár az orosz vezetékes gázszállítások leállását is eredményezhetik az EU irányába. Jolsvai Zoltán energiapiaci szakértő és Bihary Ákos Ügyvéd, a Jean, Bihary, Fehér és Vizsy Ügyvédi Iroda partnere a gázpiaci és jogi hátteret elemzik.

A Gazprom ellen indított jogi eljárások sorozata a Gazprom európai bevételeinek zárolásával fenyeget, ami a gázszállítások leállításához vezethet. Az EU-s szankciók és a Gazprommal szembeni kártérítési perek ítéletei alapján a Gazprom európai ügyfeleinek a kapott orosz gázért fizetett összegeket a pergyőztes európai vállalatok számláira kell átirányítaniuk. Ez a lépés a Gazprom számára indokolhatja a gázszállítások leállítását.

A földgáz-nagykereskedelemben a szerződéskötési folyamatot a kitermelő cégek és a nagykereskedők közötti együttműködés jellemzi. Az értékesítést végző szereplők, mint például az Exxon Mobile, a Gazprom, a MOL, vagy független nagykereskedők (Trafigura, Gunvor, Uniper, MVM), a piacot és a jogi szabályokat is jól ismerik. A szerződések megkötésekor a kereskedők és a szabályozó hatóságok az átláthatóságra törekszenek, amit az Energy Traders Europe által kidolgozott keretszerződés-rendszer is támogat.

A szerződésekben általában előre meghatározzák a vitarendezési lehetőségeket és a választottbíróságok illetékességét, amelyek ítéleteit a felek előre kötelezően elfogadják. A Gazprommal kötött szerződések is tartalmazzák ezeket a pontokat, bár formailag és néhány részletben eltérhetnek az EFET-mintától.

Legalább két EU-beli cég, az Uniper és a CEZ a.s., már választottbírósági eljárásokat indított a Gazprommal szemben, és a bíróságok döntései alapján kártérítést ítéltek meg nekik. Az Uniper esetében a választottbíróság több mint 13 milliárd eurós kártérítést ítélt meg, és jogot adott a szállítási szerződések megszüntetésére. A CEZ a.s. 1 milliárd cseh korona kártérítést követel, és az ügy még folyamatban van. További pletykák szerint több mint tíz hasonló ügy is folyamatban lehet.

A megítélt kártérítések behajtásának esélyei jók lehetnek, mivel a Gazprom és leányai rendelkezhetnek lefoglalható eszközökkel az EU-ban. A kártérítések végrehajthatóságát az is segítheti, hogy az utalások nem közvetlenül a bankok között, hanem elszámoló vagy közvetítő bankon keresztül történnek, így a pernyertesek javára "eltéríthetők".

Magyarországon a nemzetközi választottbírósági ítéletek általában végrehajthatók, de a 117/2024. (V. 30.) Korm. rendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a földgázellátásról szóló törvény szerinti elhatárolást végrehajtó gazdasági társaság által kötött földgázszállítási szerződésben meghatározott ellenértéket nem lehet lefoglalni vagy végrehajtás alá vonni. Ez a rendelkezés a magyar közrendbe ütközés miatt van érvényben.

A közrendi fenntartás egy jogi eszköz, amellyel egy állam megőrizheti belső értékrendjét. A Kúria szerint a közrendi fenntartást megszorítóan kell értelmezni, és csak a jogrend alapelveinek nyilvánvaló és súlyos megsértése esetén hivatkozhatnak rá. A magyar kormányzati intézkedés, bár felmenti a hazai cégeket az "inkasszó" alól, nem feltétlenül képes megvédeni a kifizetés technikai lábát az elszámolóbankban, ahol már nem feltétlenül magyar végrehajtók járnak el.

Az MVM-nek azeri forrása is van, ami lehetőséget nyújthat az ellátás biztosítására, ha a Gazprom nem indítana gázt Magyarország felé.