A legjobb grillsajt keresése – íme a teszteredmények

A grillsajtok népszerűsége töretlen, így a Széchenyi István Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékén hat különböző terméket teszteltünk, hogy segítsünk olvasóinknak a választásban. A vakteszten 25 egyetemi dolgozó, köztük 2 minősített bíráló és a Blikk munkatársa vett részt, akik 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték a sajtokat érzékszervi tulajdonságaik alapján.

A teszt során a sajtokat a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint sütöttük meg, majd melegen kínáltuk fel a bírálóknak. Érdekesség, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza a grillsajt termékeket, melyek állaga hőre nem olvadó, ízük pedig lágy, enyhén édes-savanykás-sós jellegű.

Az összesített pontszámok alapján a Karaván grill tallér kapta a "Kiváló" minősítést, míg a Gauda sajt tartalmú grill sajt "Jó"-t, a többi "hagyományos" grill sajt pedig "Közepes" értékelést érdemelt ki. A "Blikk kedvence" is a Karaván grill tallér lett.

Az egyes termékek részletes értékelése a következőképpen alakult:

  • Karaván Grill Tallér, natúr – 18,3 pont: A bírálók szerint "nagyon finom", "kellemes ízű", ára 7636 Ft/kg.
  • Mr. Grill - Grill cheese with Gouda – 16 pont: "Nagyon finom", "kellemes illat", egyesek szerint ez volt a "legjobb", ára 4996 Ft/kg.
  • Hajdú natúr grillsajt – 14,6 pont: Morzsálódó, gumiszerű, "nagyon sós", ára 3746 Ft/kg.
  • Grill Master Cheese plain – 14 pont: Gumiszerű, "nagyon sósnak" és száraznak ítélték, ára 4163 Ft/kg.
  • Pilos Grill Cheese classic – 14 pont: Gumiszerű, "nyikorgós", egyesek szerint íztelen, ára 4129 Ft/kg.
  • SPAR BBQ Grillsajt, natúr – 13,9 pont: Gumiszerű, rágós, "nagyon sós", ára 4163 Ft/kg.

A teszt során kiderült, hogy az egyéni ízlés jelentősen befolyásolja a véleményeket, és minden terméknél akadtak, akik magas pontszámot adtak.

A sütési tippek között szerepel, hogy vastagabb szeleteket vágva kevésbé lesz gumiszerű a sült sajt, és ajánlott a sajt felületét enyhén megolajozni vagy grilltálcán elkészíteni. Fontos, hogy rövid ideig süssük és azonnal fogyasszuk.

Ha a megbontott sajtot nem használjuk fel azonnal, légmentesen záródó edényben, +2-5°C-on legfeljebb 3 napig tárolhatjuk. Hosszabb tárolás esetén sóoldatban is eltehetjük, de így is csak maximum 2 hétig őrizhető meg a hűtőszekrényben.