Queen zenekar életművének rekordösszegű eladása

A Sony Music zeneipari óriás egymilliárd fontért vásárolta meg a legendás Queen együttes felvételeinek jogdíjait, ami a szórakoztató zene történetében a legértékesebb életműnek számít.

A Variety amerikai szórakoztatóipari szaklap szerint a jogokért folyó versenyben egy névtelen ajánlattevő 900 millió fontot ajánlott, de a Sony Music ezt túllicitálva szerezte meg a jogokat. A megállapodás értéke átszámítva körülbelül 480 milliárd forint, és magában foglalja a Queen összes felvételét, beleértve a stúdióalbumokat, a koncertlemezeket, valamint a rajongói merchandise termékek, mint például trikók, sapkák és bögrék forgalmazási jogait.

A brit együttes munkássága ezzel megelőzte más híres előadók, például Michael Jackson vagy Bruce Springsteen katalógusának értékét, amelyek 600, illetve 500 millió dollárért keltek el. A Queen katalógusa olyan világhírű dalokat tartalmaz, mint a "We Are the Champions", a "We Will Rock You", a "Bohemian Rhapsody" és a "Radio Ga Ga".

A zenekar népszerűsége töretlen, amit jól mutat a Freddie Mercury életéről szóló, 2018-as "Bohemian Rhapsody" című életrajzi film sikeressége is, amely tovább növelte az életmű piaci értékét. Azonban a megállapodás nem tartalmazza a turnékat, amelyeket Brian May és Roger Taylor, az 1991-ben elhunyt énekes, Freddie Mercury helyébe lépő Adam Lamberttel szerveznek.