10% önerővel is igényelhető lakáshitel: működik a rendszer

Az év eleje óta fennálló lehetőség, hogy 10% önerővel is igényelhető lakáshitel, a Bankmonitor szakértői szerint a gyakorlatban is működik, és már több szerződés is született ebben a konstrukcióban.

A Bankmonitor szakértői tapasztalatai alapján nem szükséges házasnak lenni vagy gyermeket vállalni ahhoz, hogy valaki 10% önerővel juthasson lakáshitelhez. Ez a lehetőség különösen jelentős, mivel sokak számára az önerő előteremtése jelentheti a legnagyobb akadályt ingatlanvásárláskor. Korábban a lakásvásárláshoz szükséges önerő mértéke minimum 20% volt, ami például egy 50 millió forintos budapesti lakás esetében 10 millió forint saját megtakarítást jelentett. A 10%-os önerő lehetőségével azonban már 5 millió forint megtakarítással is megvásárolható ugyanez az ingatlan, a fennmaradó részt lakáshitelből finanszírozva.

A videóban felvetett kérdések válaszokat kínálnak arra, hogy kik igényelhetnek 10%-os önerővel lakáshitelt, a Babaváró hitelt önerőként veszik-e figyelembe a bankok, mely bankoknál érhető el ez a lehetőség, számít-e, hogy melyik banknál igényeljük a hitelt, milyen buktatói lehetnek az alacsony önerőnek, mekkora igazolt jövedelem szükséges, és hogyan biztosíthatjuk be magunkat a kockázatok ellen.