Újabb 3 embert vettek őrizetbe kémkedés gyanújával Németországban

Egy örmény, egy orosz és egy ukrán férfit gyanúsítanak azzal, hogy egy Németországban tartózkodó ukrán személyt akartak megfigyelni.

A DW szerint újabb három külföldi állampolgárt vettek őrizetbe a német hatóságok kémkedés gyanújával. A német szövetségi ügyészség közlése alapján a gyanú szerint a három férfi feltehetően titkosszolgálati megbízásból utazott Németországba, hogy egy ott tartózkodó ukrán személyről gyűjtsenek információt.

A gyanúsítottak közül Vardges I. örmény, Robert A. orosz, Arman S. pedig ukrán állampolgár. Őket a Hessen tartományi rendőrök vették őrizetbe Frankfurtban, miután egy kávézót derítettek fel, ahol a megfigyelés alatt álló személy tartózkodhatott.

A három férfi csütörtökön jelent meg a bíróságon, ahol a vádemelésig előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Az utóbbi hetekben Németországban több őrizetbe vétel is történt kémkedés gyanújával. Áprilisban hat embert tartóztattak le, akik Kínának és Oroszországnak gyűjthettek információkat. A kémkedési ügyekben erősen érintett az AfD nevű német radikális jobboldali párt. Az AfD európai parlamenti listáját vezető Maximilian Krah egyik közvetlen munkatársát, Jian G.-t letartóztatták, mert a német elhárítás szerint kínai kém lehet, emellett a német ügyészség azt is vizsgálja, hogy maga Krah elfogadott-e kifizetéseket oroszpárti és kínai forrásoktól.

Az AfD-lista második helyén lévő Petr Bystron pedig néhány nappal korábban azért keveredett gyanúba, mert pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amit széles körben az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak.

Emellett letartóztattak két orosz származású német állampolgárt azzal a gyanúval, hogy szabotálni próbálták az Ukrajnának nyújtott német katonai segélyeket, három másik német állampolgárt pedig azért, mert Németországban fejlesztett motorterveket próbálhattak átadni a kínai titkosszolgálatnak.