Párizsban példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be

A francia fővárosban a nyitóünnepség idején szigorú biztonsági intézkedések lépnek életbe, többek között a légteret is lezárják, és csak QR-kóddal lehet áthaladni a Szajna mentén felállított ellenőrző pontokon.

A párizsi olimpia megnyitóünnepségének közeledtével a francia hatóságok szigorították a biztonsági intézkedéseket, válaszul a korábbi fenyegetésekre. A július 24-én kezdődő és augusztus 11-én záruló nyári játékokra mintegy 15 millió látogató érkezésére számítanak, ami komoly kihívást jelent a biztonsági erők számára.

A nézők számát 600 ezerről 300 ezerre csökkentették, és a biztonsági alkalmazottak létszámát 35 ezer fölé emelték. A nyitóünnepség idején Párizs légterét, számos metróállomást és a versenyhelyszínek körüli utakat lezárják.

A Szajna mentén utazóknak és a folyó parti lakosoknak egyedi QR-kóddal kell igazolniuk magukat a biztonsági ellenőrző pontokon. A hivatásos mesterlövészek kiemelt épületek tetején helyezkednek el, és bombakereső kutyák is részt vesznek a gyakori ellenőrzésekben.

A nemzetbiztonsági alkalmazottak közel 10 ezer olyan személyt figyelnek, akik a terroristagyanús személyek listáján szerepelnek. Gerald Darmanin, Franciaország belügyminisztere több fenyegetésre hívta fel a figyelmet, köztük az Iszlám Államot, militáns iszlamista csoportokat, erőszakos környezetvédelmi aktivistákat, szélsőjobboldali erőket, és feltételezett orosz kibertámadásokat. Az elmúlt hónapokban több, terrorakcióval fenyegetőző személyt vettek őrizetbe.

Azonban nem csak a biztonsági kihívásokra kell felkészülnie a városnak. A Szajna vízminősége is aggodalomra ad okot, hiszen az eredeti tervek szerint bizonyos versenyszámokat a folyóban rendeznének. Az elmúlt hetek esőzései miatt a vízminőség még mindig nem felel meg a követelményeknek, és a székletben található E. coli baktérium koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértékeket. A szervezők és a hatóságok azonban reménykednek, hogy az időjárás javulásával még sikerülhet a vízminőséget a megfelelő szintre hozni a játékok kezdetéig. Párizs szocialista polgármestere, Anne Hidalgo és Emmanuel Macron elnök is tervez egy-egy úszást a Szajnában, hogy demonstrálják a víztisztítás hatékonyságát, bár a polgármester úszását követően egy flashmobot is szerveztek, amely a folyó szennyezettségére hívja fel a figyelmet.