Nigel Farage szerint a Nyugat provokálta ki az orosz-ukrán háborút

Nigel Farage, a brit politikus szerint az Európai Unió és a NATO keleti terjeszkedése provokálta ki Oroszország ukrajnai invázióját, de a háborúért Vlagyimir Putyin felelős. Farage a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az EU és a NATO bővítése miatt az orosz elnök meggyőződhetett arról, hogy a Nyugat fenyegetést jelent, és ez indíthatta el a háborút.

A politikus korábbi kijelentésére is reagált, amelyben Vlagyimir Putyint dicsérte. Farage mostani álláspontja szerint bár emberként nem kedveli az orosz elnököt, politikai szereplőként csodálja, mert képes volt átvenni az irányítást az ország vezetése felett.

Farage, aki három évtizeden át meghatározó alakja volt a brit politikának, és az euroszkeptikus mozgalom élén állva hozzájárult az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséhez, a Brexitet nem tartja kudarcnak. "Nem lehet kudarc. Kiléptünk az Európai Unióból. Most már önállók vagyunk" – jelentette ki Farage, hozzátéve, hogy bár nem minden céljukat sikerült megvalósítani, különösen a bevándorlás terén érez hiányosságokat.

A politikus 2018-ban csatlakozott a Reform UK párt alapítóihoz, amely azóta jelentős támogatottságot szerzett, részben a bevándorlási politika és a Konzervatív Párt kormányzása iránti ellenállásnak köszönhetően. Farage bejelentette, hogy részt vesz a választási versenyben, amelyet a párt támogatottságának növekedése is erősít.