Nagy-Britannia leggazdagabb családjának tagjai börtönbüntetést kaptak

Svájcban börtönbüntetésre ítélték Nagy-Britannia leggazdagabb családjának, a Hinduja családnak négy tagját, mert embertelen körülmények között dolgoztattak indiai munkásokat a genfi-tavi villájukban.

A Sky News beszámolója szerint a svájci bíróság egyenként 4 és 4 és fél év közötti börtönbüntetést szabott ki Prakash Hindujára és feleségére, Kamalra, valamint fiúkra és vejükre, Ajay-ra és Namratára. A vádak között szerepelt a cselédek kizsákmányolása és engedély nélküli foglalkoztatás, azonban az emberkereskedelem vádjában felmentették őket, mert a nagyrészt írástudatlan indiai szolgálók a bíróság álláspontja szerint tisztában voltak azzal, hogy mire vállalkoztak.

A család üzleti menedzsere, Najib Ziazi 18 hónapos, felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A családtagok nem jelentek meg a tárgyaláson, és védőjük fellebbezést jelentett be az ítélet ellen.

A Hinduja család elleni vádak szerint a munkásokat éhbérért dolgoztatták, útlevelüket elvették, és a svájci minimálbér tizedének megfelelő összeget fizettek nekik rúpiában. Prakash és Kamal Hinduja, valamint fiuk, Ajay és felesége, Namrata a felsorakoztatott vádak szerint elkobozták a náluk dolgozó személyzet útleveleit, akik napi 18 órában teljesítettek szolgálatot, melyért átszámítva naponta 3200 forintot kaptak. Ezt a csekély összeget indiai rúpiában adták a személyzetnek, akiknek alig engedték, hogy elhagyják a házat.

Ugyan az érintett családtagok az alacsony bérekre vonatkozó állításokat nem tagadták, azonban azzal érveltek, hogy a személyzet szállást és ételt is kapott a fizetés mellé, így összefüggéseiben kell vizsgálni az ügyet. Az egyik védőügyvéd a hosszú munkaidőre vonatkozó váddal kapcsolatban azt mondta, hogy a gyerekekkel való filmnézés nem tekinthető munkának.