Keleti feszültség: Háborús aggodalmak és társadalmi változások

Az elmúlt hónapokban egyre súlyosabbá vált a vita Kína és a Fülöp-szigetek között a Dél-kínai-tenger egy részének ellenőrzése miatt, és a konfliktusba Japán is belekeveredett.

Peking figyelmeztette Tokiót, hogy „nincs joga beavatkozni” a Dél-kínai-tengeri területi vitába. Ez a kijelentés a japán kormány aggodalmait követően hangzott el, amelyeket az egyre veszélyesebb incidensek hatására fejeztek ki. A japán kínai nagykövetség június 21-én jelezte, hogy „az igazság ellenére indokolatlanul vádolják őket”.

A konfliktus középpontjában a Második Thomas-zátony áll, amelyet mind Kína, mind a Fülöp-szigetek saját területének tekint. Az ellentétek olyannyira kiéleződtek, hogy már állandósultak az incidensek a felek között, ami aggodalmakat kelt, hogy fegyveres összecsapásokhoz vezethet a helyzet.

Japán és a Fülöp-szigetek közötti kapcsolatok egyre szorosabbak, mindkét ország érdekegyeztetést folytat a Pekinggel szembeni nyomulás miatt. Az Egyesült Államok korábban biztosította a Fülöp-szigeteket, hogy támogatni fogja őket egy esetleges fegyveres összecsapás esetén a kínai agresszió ellenében.

Miközben a régióban a geopolitikai feszültségek növekednek, Japánban társadalmi változások is zajlanak. A japán legfelsőbb bíróság először ismerte el szülőként egy transznemű nőt, miután hatályon kívül helyezte a tokiói fellebbviteli bíróság korábbi ítéletét. Ez a döntés precedensértékű a szigetországban, és alig egy évvel követi azt az ítéletet, amely alkotmányellenesnek minősítette a nem hivatalos elismeréséhez kötött „sterilizálási” gyakorlatot .

A negyvenes éveiben járó transznemű nőt hároméves lányának „apjaként” ismerték el, ami lehetővé teszi számára, hogy jogilag segítséget nyújthasson a gyermekének, beleértve az öröklést is. A nő és női párja 2020-ban újabb gyermeket fogadtak örökbe a lefagyasztott spermium segítségével, és a legfelsőbb bíróság döntése értelmében a második gyermekének papírjaiban „apaként” szerepelhet .

Ez a társadalmi előrelépés jelentős változást jelent Japánban, ahol a nemváltás hivatalos elismeréséhez korábban sterilizációs és nemiszerv-módosító műtéten kellett átesni, egy 2004 óta érvényben lévő gyakorlat szerint, amit a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősített . Az azonos neműek közötti házasságot továbbra sem ismerik el a szigetországban, de ez az ítélet jelentős lépés a transznemű és LGBTQ közösség jogainak elismerése felé .