Nemzeti Színház: Díjátadó és a lelki megújulás útján

A Nemzeti Színházban az évad végén hagyományosan kiosztották a díjakat, amelyeket a társulat tagjai szavaznak meg. Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója szerint a színház szakmailag talpra állt, de a lelki engesztelődéshez még időre van szükség.

A Nemzeti Színház a 2023-2024-es évad díjait adta át, amelyek között szerepel a Szeleczky Zita-emlékgyűrű, a Farkas–Ratkó-díj, a Szörényi Éva-díj, a Sinkovits Imre-díj, a Németh Antal-díj és a Kulissza-díj. A díjazottak között olyan nevek találhatók, mint Herczegh Péter, Szilágyi Ágota, Schnell Ádám, Kornya István, Szigeti Gábor, Vida Gábor és Kovács Bálint.

A színház kiemelt támogatójának, a Nissan magyarországi importőrének köszönhetően, a Szörényi Éva- és a Sinkovits Imre-díj nyertesei a nyári szabadság idejére Nissan gépjárművet használhatnak. Az évad során nyolc bemutatót tartottak, és összesen 115 produkció került színre 408 előadás keretében, melyeket több mint 120 ezer néző látott, ez 98%-os látogatottságot jelent.

Vidnyánszky Attila a tavaly novemberi súlyos balesetre utalt, amelyben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is megsérült, amikor elmondta, hogy a színház szakmailag talpra állt, de a lelki engesztelődéshez még idő kell.

Az elmúlt évadban olyan művészek és kollégák kaptak jelentős díjakat, mint Bodrogi Gyula, Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila, Hobo, Trill Zsolt és Eöri Szabó Zsolt.

A Nemzeti Színház díjainak jelentősége

A Sinkovits Imre-díjat az a férfiszínész kapja, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színházért is feladatot vállalt. A Szörényi Éva-díj a nemzeti kultúra határokon túli jelentőségét szimbolizálja, és azt a színésznőt illeti meg, aki az évad legjobb alakítását nyújtotta, valamint a színházi közösségért is tevékenykedett.

A Németh Antal-díjat az a művészeti munkatárs kapja, aki az évadban a legodaadóbban dolgozott a társulatért, míg a Kulissza-díjat az előadások létrejöttéért dolgozó háttérmunkatárs érdemli ki. A Farkas–Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház színművészei titkos szavazással ítélik oda egy-egy társulati tagjuknak. A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt pedig az a művész kapja, aki a versek népszerűsítéséért és a versmondásért kiemelkedően sokat tesz.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila 2024. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)