Kutyája mentette meg az életét, miután egy ismerőse rágyújtotta a házát

Egy munkahelyi nézeteltérés miatt gyújtotta fel ismerőse házát egy férfi Komádiban, aki tudta, hogy cselekedetével akár emberölést is elkövethet. A bent alvó férfit végül kutyája ébresztette fel, így menekült meg a lángok közül.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja azt a férfit, aki 2023 tavaszán, egy korábbi munkahelyi konfliktus miatt rágyújtotta a házat éppen alvó barátjára Komádiban. A vádlott és a sértett 2018-ban ismerkedtek meg, amikor a vádlott a településre költözött, és közösen vállaltak alkalmi kőműves munkákat. Egy 2023. márciusában történt nézeteltérés után döntött úgy, hogy megleckézteti ismerősét.

A gyújtogatásra egy közös kocsmázás után került sor. A sértettet ittas állapotban édesapja hazaküldte aludni, míg a vádlott és a sértett édesapja záróráig maradtak a helyszínen. A vádlott ezután egy közeli önkiszolgáló benzinkúthoz ment, ahol egy üdítős flakonba közel két liter benzint töltött, majd a sértett otthonához sietett. Ott az utcáról rálocsolta a benzint az egyik szoba zsalugáterére, majd az udvaron a bejárati ajtóra is üzemanyagot öntött, és meggyújtotta. Ezután egy közeli élelmiszerboltba ment, ahol ivott egy sört, majd hazament aludni.

A ház lángra kapott, de a bent alvó férfit időben felébresztette kutyája. A férfi letépte az ajtó elé akasztott, égő plédet, és a lángoló bejárati ajtón keresztül kimenekült a házból. Az udvaron egy lavórból vizet öntött magára, miközben a katasztrófavédelem munkatársai megérkeztek és eloltották a tüzet.

A vádlott vallomása szerint nem akarta megölni ismerősét, de tudta, hogy a fa nyílászárók meggyújtásával az egész ház lángra kaphat, és később beismerte tettét. A Főügyészség ezért kilenc év fegyházbüntetés kiszabását, valamint kilenc év közügyektől való eltiltást kért a Debreceni Törvényszéktől.