Az Apple Intelligence fejlesztése nem úgy halad, ahogy várták

Az Apple Intelligence, a vállalat saját mesterséges intelligenciája, amelynek bevezetése nagy várakozásokat keltett, számos akadályba ütközik, és több funkciója nem lesz elérhető a tervezett időpontban. Az EU-ban a digitális piacokról szóló uniós jogszabályok (DMA) miatt 2025-ig nem lesz hozzáférhető, és az új generációs Siri sem lesz használható az EU-n kívül sem 2025 első feléig.

Az Apple Intelligence négy fő területen nyújt majd segítséget: szöveg generálásában, módosításában, összesítésében, képek és emojik generálásában és módosításában, szövegek kontextusában való értelmezésében, valamint rendszerszintű feladatok végrehajtásában. Azonban az Apple megerősítette, hogy az idei évben csak angol nyelven lesznek elérhetőek ezek a funkciók, és az EU-n belül egyáltalán nem lesznek hozzáférhetőek. Az Apple Intelligence fejlesztései nem haladnak a tervek szerint, és a vállalat bejelentette, hogy az iOS 18 fejlesztői változataiban még nem kipróbálható az almás mesterséges intelligencia, és néhány funkció csak 2025 első felében érkezik meg az iPhone-okra.

Az iOS 18 számos újítást hoz, például a szabadon rendezhető alkalmazásikonokat és azok színének megváltoztatását, valamint az iMessage és a Fotók app teljes újratervezését. Azonban az új generációs Siri, amely személyre szabottabb ajánlásokat tenne, és képes lenne értelmezni a folytatódó kérdéseket, nem lesz elérhető idén. Az Apple Intelligence csak az iPhone 15 Prókban, valamint minden M szériás chippel rendelkező iPadben és Macben lesz ingyenesen elérhető ősszel.

Az iOS 18 támogatni fogja az iPhone 15-től kezdődően az összes újabb modellt, de az Apple Intelligence csak az iPhone 15 Pró és iPhone 15 Pro Max modelleken lesz elérhető, mivel ezek az A17 Pro chippel rendelkeznek, amelynek Neural Engine-je elég erős a feladatok gyors végrehajtásához. Az Apple szerint a többi készülék is képes lenne futtatni az Apple Intelligence-t, de a felhasználói élmény kompromisszumokkal teli lenne.

Az iOS 18 fejlesztői bétája már letölthető, de a telepítését csak másodlagos, nem mindennap használt készülékekre ajánlják, mivel a szoftver még nem stabil. A publikus megjelenésre szeptemberben lehet számítani. Az Apple MI-rendszere az M chippel felvértezett eszközeiben, valamint az iPhone 15 Pro és Pro Max modelljeitől kezdődően lesz elérhető. A Bloomberg információi szerint azonban az újítások pár héttel az Apple iOS 18 és iPadOS 18 operációs rendszereinek szeptemberi bevezetése után érkezhetnek csak meg, és az eredetileg szeptemberre tervezett funkciókat csak az októberi szoftverfrissítések részeként kezdi majd el bevezetni az Apple.

Az Apple tervei szerint a szoftverfejlesztők számára már ezen a héten elérhetővé teszi az iOS 18.1 és az iPadOS 18.1 béta verzióin keresztül az AI-funkciókat tesztelésre. Ez lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztők időben felkészüljenek és visszajelzéseket adjanak a rendszer működéséről. Az AI-funkciók közé tartozik például az iPhone Mirroring, amely lehetővé teszi a telefon képernyőjének megtekintését és interakcióját Mac számítógépeken keresztül.