Varga Mihály újabb feladatokat kap

Varga Mihály pénzügyminiszterre újabb feladatok hárulnak, miután a kormány döntött az Egészségbiztosítási Alap keretének emeléséről, valamint a nevelőszülői hálózat támogatásáról.

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben részletezték, hogy Varga Mihálynak 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell azonnal előteremtenie a kórházi adósságok rendezésére. Ez az összeg az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretének emeléséből származik.

A kormány korábbi határozatát, amely az állami egészségügyi intézmények hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásait érintette, visszavonta.

Egy másik, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat értelmében a nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók több mint 2 milliárd forint támogatást kapnak a gyermekek ellátására. A pénzügyminiszter feladata, hogy a Rezsivédelmi Alapból azonnal biztosítsa az összeget.

Varga Mihály további feladatai közé tartozik a Központi Maradványelszámolási Alapból történő előirányzat-átcsoportosítások végrehajtása, amelyek 10-20 milliárdos tételeket érintenek.

Korábban, áprilisban a kormány már megemelte az Egészségbiztosítási Alap keretét, amikor a pénzügyminiszternek 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie. Az újabb 41 milliárdos emelés ellenére a kórházi tartozások rendezése még mindig kihívást jelent, hiszen a tartozások összege március végén már 110 milliárd forintot haladt meg.