Kegyelmet kapott, mégis meghalt, mert az őr nem nyitotta ki az ajtót

Vagonnaplók címmel dokumentumdráma készült Mohácsi Jenő költő, műfordító emlékére, melyet a Kazán István Kamaraszínház állít színpadra Kriszt László rendezésében a Holokauszt 80 Emlékév alkalmából. A premier 2024. június 23-án lesz a Fészek Művészklubban.

Mohácsi Jenő költő és műfordító verseit és novelláit most először dolgozták fel színházi előadás formájában, amelynek célja az emlékezet és a történelmi tudatosság ápolása a fiatal generációk körében. Az előadás elején gyászimákat hallhatunk magyarul és héberül, valamint a Sófár hangját is megszólaltatják, ezzel tisztelegve Mohácsi Jenő és a többi áldozat emléke előtt.

A darabban a munkaszolgálatos zsidó újságírók, írók, ügyvédek mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, akik a pályaudvaron kénytelenek dolgozni, miközben nem tudják, hogy megérik-e a holnapot. A karakterek sorsa és a körülöttük lévő embertelen körülmények a párbeszédeken keresztül válnak ismertté.

A történet szerint Mohácsi Jenőt 1944. július 8-án deportálták, és egy felmentő levél ellenére is a vonat zárt vagonjában vesztette életét, mivel az őr nem nyitotta ki az ajtót. Halála után sosem került elő a holtteste.

Mohácsi Jenő (eredeti nevén Klein Jenő) 1886. március 28-án született Mohácson, filozófiai és jogi tanulmányokat folytatott, majd jogi doktori végzettséget szerzett. Újságíróként a Pester Lloydnál kezdett, és jelentős munkát végzett a magyar irodalom és színházművészet nemzetközi megismertetésében. A mohácsi városi könyvtárat róla nevezték el.

Az előadásban többek között Farkas Tamás, Horváth László és Kovács Molnár József is szerepet vállal. A hangalámondások a Thália Tanoda szinkronstúdiójában készültek. Kriszt László, az előadás rendezője és ötletgazdája szerint a dokumentumdráma Mohácsi Jenő tragikus sorsa előtt tiszteleg, aki bűne csupán annyi volt, hogy zsidónak született és a vészkorszakban élt.