Tiziano ritka festménye milliárdokért kerülhet új tulajdonoshoz

A Tiziano Vecellio által festett "Pihenés Egyiptomba menekülés közben" című műalkotás, melyet korábban egy londoni buszmegállóban találtak meg, hamarosan a Christie’s aukciósházban kerül kalapács alá, és akár 15-25 millió fontot is érhet.

A festmény, amelyet a bécsi Belvedere-palotából 1809-ben Napóleon csapatai is elloptak, és 1995-ben a wiltshire-i Longleat House-ból is eltűnt, ahol már közel százhúsz éve őrizték, mindössze hatvan centiméter széles. Az érett reneszánsz egyik legfontosabb festőjének tartott Tiziano munkája hét évre tűnt el a világ szeme elől, és egy richmondi buszmegállóban, egy raffiaszatyorba, illetve kartonpapírba csomagolva került elő újra.

A kép, amelyet a művész húszéves korában festett, a 2002-es megtalálása után visszakerült a tulajdonosához. A tulajdonos 2021-es halála után a festmény sorsa kérdésessé vált, de most úgy tűnik, hogy a Christie’s aukciósházban új gazdára találhat.

A Szépművészeti Múzeum által őrzött több mint ötszáz éves fametszet-másolat is bizonyítja a műalkotás jelentőségét. A kép végső leütési ára akár 15-25 millió font, azaz 7-12 milliárd forint között mozoghat, amihez hozzájön még az árverezőház által kért jutalék is.